12 Ocak 2017 13:46

Yemen doğumlu İngiliz aktör: Yemen’i unutmayın!

Yemen doğumlu İngiliz Aktör Eddie Izzard, ‘unutulan’ Yemen savaşını hatırlatmak için kalemi eline aldı: Yemen’de halk insani bir felaket yaşıyor! 

Paylaş

Yemen doğumlu İngiliz Komedyen, Aktör ve Yazar Eddie Izzard savaş karşıtı bir yazı kaleme aldı. İngiltere’de İşçi Partisi’nin intenet sitesinde yayınlanan yazısında Izzard, “Yemen dünya tarafından unutuldu” diyerek tepki gösterdi. 

“Yemen benim için özel bir yer, bir anlamda herşeyimi ona borçluyum. Yemen babamın, annemle tanıştığı yer. 1959’da evlendiler ve erkek kardeşim 1960 ve ben 1962’de orada doğduk. 1963’te terkettiğimiz için o yılları hatırlamıyorum, fakat Yemen Izzard ailesini oluşturdu ve bu benim için çok önemli” diye yazan Izzard, Arapça öğrenmek istediğini ve doğduğu Aden kentine geri dönüp yerel halk önünde sahneye çıkmak istediğini belirtti. 

YEMEN’DE BİR FELAKET YAŞANIYOR

Izzard, yazısında Yemen’de yaşananları şöyle anlattı: “Yemen’de halk insani bir felaket yaşıyor. Üç milyon sivil yerinden edildi, 14 milyondan fazla- nüfusun yarısı- açlık çekiyor ve Birleşmiş Milletler en az 18 milyon kişinin insani yardım desteğine ihtiyacı olduğunu söylüyor. Çocuklar en çok etkilenenler: Her gün ortalama altı çocuk öldürülüyor ya da yaralanıyor; 3.3 milyon çocuk, hamile ya da emziren kadınlar kötü besleniyor, ve 1600’den fazla okul kullanım dışı, iki milyon çocuk okulsuz. 

UNICEF ile birlikte geçtiğimiz yaz Cibuti’deki Obock mülteci kampını ziyaret ettim. Kızıl Deniz boyunca şiddetten kaçarak gelen Yemenlilerle görüştüm. Kamplarda yaşayan çocuklarla konuştum ve bu unutulmuş savaşın parçaladığı ailelerle buluştum. Onların hikayeleri sonsuza kadar benimle kalacak.”

İNGİLİZ HÜKÜMETİ ATEŞKES İÇİN ÇABA HARCAMALI

Yemen’deki iç savaşın yakın zamanda bitecek gibi görünmediğini belirten Izzard, bu nedenle Birleşik Krallık hükümetinin ateşkes için iki kat çaba harcaması gerektiğini yazdı. 

İşçi Partisi milletvekillerinin zaman zaman parlamentoda Yemen konusunu gündeme getirdiklerini ve konunun böylelikle tartışıldığını vurgulayan Izzard, “Fakat bakanların harekete geçmesi için sürekli baskı uygulamalıyız.” 

SİVİL KAYIPLARIN ÇOĞU HAVA SALDIRILARI YÜZÜNDEN

Yemen’de hem hükümet güçlerinin hem de çatıştığı Husi hareketinin sivillere yönelik saldırıları olduğunu söyleyen Izzard, BM’nin ülkede uluslararası hukuku hayata geçirmesini isteyerek şöyle devam etti: “Suudi liderliğindeki koalisyonun destekçisi olarak İngiliz Hükümeti bu güçlerin sivilleri hedef almaması için eyleme geçmeli. BM, çatışmalardaki sivil kayıplarının yüzde 60’ının koalisyonun hava saldırıları sonucunda olduğunu ortaya çıkardı ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği geçtiğimiz yaz iki taraftan da uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlal edildiğinine dair bir dizi ciddi iddiayı tespit etti. Hükümetimiz çatışma bölgelerindeki sivilleri koruma konusunda öne çıkmalı.” 
Izzard ayrıca acil olarak, bağımsız bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyerek, “Onların (Yemenlilerin) sesine sesimi ekliyorum. Umarım hükümet duyar” dedi.

YEMEN’DE NE OLUYOR?

Şii mezhebinin Zeydi kolundan olan Husiler, Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Husi hareketi, 2011’de Arap Halk Ayaklanmaları döneminde ile devrilen eski lider Ali Abdullah Salih’in yerini alan Abdurabbu Mansur Hadi’ye karşı Eylül 2014’te ayaklandı. Ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmak isteyen Husiler, Yemen’i 6 bölgeye ayırmayı öngören anayasa tasarısını reddederek, iki bölgeli yapıya geçiş çağrısı yapıyordu.

2014’ün son aylarında Husilerin ayaklanması hızla büyüdü ve başkent Sana’ya kadar ulaştı. 

Şii hareketin ilerlemesi karşısında Suudi Arabistan, bölgedeki Sünni yönetimlerin desteğiyle ‘koalisyon’ oluşturdu ve ‘Kararlılık Fırtınası’ adı altında Nisan 2015’te Yemen’e hava saldırılarına başladı. Birleşmiş Milletlere göre 7 bin sivil, bu hava saldırılarında hayatını kaybetti. 

Birleşmiş Milletlerin ülkedeki temsilcisi Jamie McGoldrick de geçtiğimiz ay şu açıklamayı yapmıytı: “İnsanlık artık burada çalışmıyor. Dünya, Yemen’deki yıkıma gözünü kapatmış durumda. İçinde bulunduğumuz kaynak yetersizliği halini tanımlayacak kelime bulamıyorum” (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Solunum yolu hastalarına hava kirliliği uyarısı

SONRAKİ HABER

Antonio Guterres: Kıbrıs'ta hemen hızlı bir çözüm beklenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...