12 Ocak 2017 13:41

Solunum yolu hastalarına hava kirliliği uyarısı

Hava kirliliğine karşı uyarılarda bulunan Dr. Zeki Gül, solunum yolu ve kalp hastalığı olanların bu tür havalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı istasyonlarının verilerine göre, 90 olması gereken metreküp başına hava kirletici partikül madde miktarının İzmir'de “Sağlıksız” düzeyin bir alt kademesi olan “Hassas” sınırında olduğu tespit edildi. Yapılan ölçümlerde partikül madde değerleri Gaziemir'de 162, Bayraklı'da 132, Bornova'da 112, Güzelyalı'da 115, Şirinyer'de 120, Alsancak'ta 132 olarak kaydedildi. Özelikle akşam ve gece saatlerinde zirveye çıkan hava kirliliği aynı zamanda görüş mesafesinin de azalmasına neden oluyor. Nefes almakta zorluk çekildiği kentte, hava kirliliğine özelikle kalitesi düşük kömürlerin neden olduğu sağlığı tehdit ettiği belirtildi. Hava kirliliği özelikle, kronik astım, alerjik hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, kalp ve tansiyon ve amfizem gibi hastalıkları tetikliyor. 

‘KENTİ TEMİZ TÜRLERİNE TEŞVİK EDİLMELİ’

Hava kirliliğinin dezavantajlı gruplar denilen risk gruplarında daha fazla problemlere yol açtığına dikkat çeken Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Doktor Zeki Gül, astım, kronik bronşiti, ciddi kalp hastalığı olanlar, kontrol edilemeyen tedaviye rağmen yüksek tansiyonlu hastalar, çocuklar bebekler hamileler, ileri düzeyde şeker hastalığı olanlar, ciddi düzeyde beyin hastalığı olanlar ve solunum yolu enfeksiyonu olanlar hava kirliliği konusunda uyarılardı. Hava kirliliği bireylerin ürettiği kirlilik olmadığının altını çizen Gül, kentte temiz yakıt denilen yakıt türlerinin teşvik edilmesini hatırlattı. Gül, başta egzoz gazlarının kontrollerinin yapılması, egzoz sorunu riskli olan araçların trafikten men edilmesi, termik santralleri kontrol edilmemiş sanayi tesislerin kirletici özelliklerinin tespit edilmesi gerektiğini ifade etti.

‘İLAÇLAR ASLA AKSATILMAMALI’

Özelikle grip ve solunum enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonlar ve Zatürre gibi hastalıkların giderek arttığı bilgisini paylaşan Gül, yaşı ilerlemiş olan yurttaşların risk altında olduğunu vurguladı. Hava kirliğinin yoğun olduğu bu günlerde enfeksiyon hastalarının dışarıya çıkmaması uyarısında da bulunan Gül, “Özelikle kronik bronşiti, kua ve kalp hastalarının ilaçlarını aksatmaması gerekir” diye konuştu. 

‘HEKİME MUHAKAK BAŞVURULMASI GEREKİR’

Havaların soğukluğunun arttığını da hatırlatan Gül şunları söyledi: “Özelikle sobaya karşı dikkatli olmak lazım. Kötü kömür gibi benzeri yakıt türlerinin almaktan kaçınılmalı. İç mekânların havalandırmasını iyi yapmak gerekir. Klima ile ısınanların klima temizliğinin iyi yapılması gerekir. Böyle dönemlerde bir hekime başvurmaları gerekir.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

SES: KHK ile ihraç edilen üç üyemiz görevine geri döndü

SONRAKİ HABER

Yemen doğumlu İngiliz aktör: Yemen’i unutmayın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa