12 Ocak 2017 11:17

Dünya Ekonomik Forumu’ndan Türkiye uyarısı!

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Riskler Raporu: Türkiye'de kutuplaşma 2010'dan bu yana derinleşti.

Paylaş

Dünya Ekonomik Forumu, Türkiye'de kutuplaşmanın 2010 yılından bu yana derinleştiğini belirtti. 2017 Küresel Riskler Raporu'nda “Avrupa Birliği dışında Rusya kendi ulusal siyasi kimliğini, giderek iddialı dış politika duruşlarıyla dışa vuruyorken Türkiye'de kutuplaşma 2010'dan bu yana derinleşti. Siyaset küresel olarak giderek artan şekilde karizmatik 'nüfuzlu' ulusal politikacılarla duygulu siyasi tartışmaların ortaya çıkışıyla tanımlanıyor: 'gerçek-sonrası' Oxford İngilizce Sözlük'te yılın kelimesi oluyordu” denildi.

'TÜRKİYE'DE BELİRSİZLİK VE İSTİKRARSIZLIK'

Dünya Ekonomi Forumu'nun Küresel Riskler 2017 Raporu yayımlandı. Raporun küresel risklerinin tanımlandığı bölümünde, geçen yıl belirsizlik ve istikrarsızlığın sadece Batı’da görülen bir fenomen olmadığı, Brezilya, Filipinler ve Türkiye dahil dünyada farklı varyasyonlarının görüldüğü bildirildi.

En azından küresel finansal krizden bu yana, dünyanın birçok bölümünde baskı altında yaşanan yılların, 2016'da dramatik siyasi sonuçlarla kristalize olduğu belirtilen raporda halkın statükodan hoşnutsuzluğunun güç kazandığı belirtildi.

Batıda konsensus beklentilerinin İngiltere'nin AB'yi terketmesi, ABD'de Donald Trump'un zaferi ve İtalyan seçmeninin Matteo Renzi'nin anayasal reformlarını reddiyle karşı karşıya kaldığı da bildirildi. Bu gibi olayların etkilerinin küreselleşme karşıtı döneme adım atılıp atılmadığı yönünde sorular yarattığı kaydedildi.

TÜRKİYE'DE KUTUPLAŞMA

Raporun ‘Toplum: Toplulukları Yeniden İnşa’ başlıklı bölümünde ise kimlik ve kültür sorunlarının merkezinin İngiltere ve ABD olduğu ifade edildi. Bu bölümde Türkiye’yle ilgili ise şu ifadeler yer aldı:
“Avrupa Birliği dışında Rusya kendi ulusal siyasi kimliğini, giderek iddialı dış politika duruşlarıyla dışavuruyorken; Türkiye'de kutuplaşma 2010'dan bu yana derinleşti. Siyaset küresel olarak giderek artan şekilde karizmatik 'nüfuzlu' ulusal politikacılarla duygulu siyasi tartışmaların ortaya çıkışıyla tanımlanıyor: 'gerçek-sonrası' Oxford İngilizce Sözlük'te yılın kelimesi oluyordu.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da kayyım, kız öğrenci yurdunu boşaltıyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan’la Putin telefonda Suriye’yi görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...