12 Ocak 2017 08:55

Demirtaş için 'yargılanmanın durdurulması' talebi reddedildi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatlarının 'yargılamanın durdurulması' talebi mahkeme tarafından ret edildi.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama" suçundan açılan davada savunma yapan avukatları, müvekkillerinin yaptığı eleştiri ve açıklamaların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Avukatların, yargılamanın durdurulması talebi ise mahkeme tarafından ret edildi.

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 9 Eylül 2015'te basına verdiği demekten dolayı "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama" suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulu bulunan Demirtaş'ın katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. 

Duruşmada ilk olarak konuşan avukat Mehmet Emin Aktar, hala milletvekili olan Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığının devam ettiğine işaret etti. Müvekkilinin Anayasa ve Meclis iç tüzüğünde düzenlenen şekilde yasama dokunulmazlığının kaldırılmadığını vurgulayan Aktar, "6718 sayılı yasa ile Anayasa'ya eklenen geçici bir madde ile yasama dokunulmazlığına ilişkin Anayasal hükmün geçmişe dönük olarak uygulanmayacağına ilişkin getirilen düzenleme hukuk nezdinde sonuç doğurma niteliğinde bir düzenleme değildir. Yasama dokunulmazlığı olan müvekkilimiz açısından Adalet Bakanlığı'nın, Cumhuriyet Savcısı'nın istemiyle 301'inci maddeden soruşturma izni vermesi yasa ve usul yönünden aykırı aynı zamanda yetki gaspıdır. Bu nedenlerle yasama dokunulmazlığı halen devam eden müvekkilimiz açısından davanın yargılamanın durdurulmasını talep ediyoruz" dedi. 

‘SİYASİ LİNÇ KAMPANYASINA DÖNÜŞÜYOR’

Avukat Mahsuni Kahraman da, Demirtaş'ın 6 milyon seçmenin oyunu alan ve Meclis'te 3'üncü büyük grubu bulunan HDP'nin Eş Genel Başkanı olduğunu hatırlatarak, müvekkillinin yaptığı eleştiri ve açıklamaların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Müvekkilli Demirtaş'ın beraatını isteyen Kahraman, Demirtaş hakkında 10 farklı ilde yaptığı açıklamalardan dava açıldığını anımsattı.

Kahraman, bu dava dosyalarının incelenerek birleştirilmesini isteyerek, "Bu davalar müvekkilimiz aleyhine siyasal bir linç kampanyasına dönüştürülüyor. Bu yargı açısından bir sınav olacak" diye kaydetti.

DAVA MART’A ERTELENDİ

Avukatların savunmaları ardından kararını veren mahkeme heyeti, yargılamanın durdurulması talebini reddetti. Demirtaş hakkında Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde aynı suçlamadan açılan dava dosyasının incelenmek üzere istenmesine ve Demirtaş'ın bir sonraki duruşmada SEGBİS üzerinden hazır edilmesine karar veren mahkeme, davayı Mart ayına erteledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Şairler Nâzım Hikmet şiirlerini seslendirecek

SONRAKİ HABER

A. Ü. Rektörü İbiş, Doç. Dr. Çelenk'e mobbing mi uyguladı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...