12 Ocak 2017 08:04

TÜSİAD Başkanı: OHAL sorunları çözmez

TÜSİAD Başkanlığını devreden Cansen Başaran Symes, 'Laiklik olmadan şiddet dalgaları engellenmez; sürekli OHAL güvenlik sorunlarını çözmez' dedi. 

Paylaş

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yeni başkanını seçmek üzere 47. Genel Kurul Toplantısını topladı. Erol Bilecik'in, TÜSİAD yönetim kurulu başkanlığı görevini Cansen Başaran Symes'ten devraldı. Halen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi olan Erol Bilecik, Türkiye'nin ilk bilgisayar mühendisleri arasında.

Toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ile TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes tarafından gerçekleştirildi.

ÖZİHLAN: SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ LAİKLİKTEN GEÇİYOR 

Tuncay Özilhan konuşmasını, “İnanç temelli sorunların çözümü laiklik kavramından geçiyor; Zor zamanlarından geçiyoruz, şehitlerimizin kanı yerdeyken para konuşmayı zül görüyoruz; Vatandaş aş iş derdine düşerse, terör örgütlerinin işine gelen ortam oluşur; Enflasyon artıyor, üretim geriliyor, işsizlik yüksek; Açıklanan ekonomik paketler uzun vadeli bir çözüm getirmiyor; Tartışma usulünden vazgeçmeliyiz, sorunları siyasi nezaket içinde çözmeliyiz; Birlik ve beraberliği otoriterlikle sağlayamayız” başlıklarıyla sıraladı. 

‘YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR’ 

Daha sonra söz alan Cansen Başaran Symes, konuşmasında yeni bir dünyanın kuruluşuna tanıklık edildiğine dikkat çekerek, liberal dünya düzenin sarsıldığını söyledi. Symes, “Ekonomiyi rayına oturtacak kararların alınması gerekir. Türkiye Ortadoğu'nun geleceğine katkıda bulunacaksa bunu Ortadoğu'nun hastalıklarını ithal ederek yapamaz. Türkiye bölgesel dengelerde rol oynayacaksa bunu kendi esneklik alanını daraltalark sağlayamaz. Laiklik olmadan Ortadoğu'daki şiddet dalgalarının ülkemizi içine çekmesini engellememiz mümkün değil. Bir dönem tüm dünyanın gıpta ile baktığı bir ülkeydik. Dış politikadaki yanlışlarımızı da itiraf ettik” dedi. 

'OHAL SORUNLARI ÇÖZMEZ' 

Toplumun son yıllarda giderek daha fazla kutuplaşmasını her ortamda gündeme getirildiğini ifade eden Symes, sözlerini şöyle sürdürdü: “İfade özgürlüğü üzerindeki kısıtların menfaatlerimize zarar verdiğini düşünüyorum. Ortak hedeflerimizin azalmasını değerlerimiz ve hayat tarzı üzerinden ayrışmanın hızlanmasını üzülerek izliyoruz. Sürekli bir OHAL ortamının tek başına güvenlik sorunlarının aşılmasını sağlayacağı kanısında değiliz. 
AB projesi önemini hâlâ yitirmedi. AB hedefinden vazgeçmek söz konusu olmamalı. Bu hedefin savunucu ve ısrarlı takipçisi olduk. Hükümetin AB ve Gümrük Birliği'ni güncelleme müzakerelerini kararlılıkla destekliyoruz.” (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Dilek Doğan’ın öldürülme görüntüleri avukatlara gösterilmedi

SONRAKİ HABER

Fatma Kaplan Hürriyet bu görüntüleri çektiği için darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...