11 Ocak 2017 21:43

Anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda 4. madde 343 oyla kabul edildi.

Paylaş

Başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda 4. madde görüşüldü. Madde, 343 kabul 139 ret oyuyla kabul edildi.

Söz konusu madde ile Anayasa'nın ‘TBMM'nin seçim dönemi' başlıklı maddesi, ‘TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi' olarak değişiyor. Değişiklik; seçimlerin 4 yılda değil 5 yılda bir yapılmasını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de 5 yılda bir olmasını ve seçmenlerin iki seçim için aynı gün sandığa gitmesini, süresi biten milletvekilinin yeniden seçilebilmesini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılmasını öngörüyor.

ÜÇÜNCÜ MADDE KABUL EDİLMİŞTİ

Bugün oylanan 3. madde 341 'Evet'; 139 'Ret' oyuyla kabul edilmişti.

Üçüncü madde milletvekili seçilme yaşıyla ilgili düzenlemeyi kapsıyor. Mevcut Anayasa’nın 76. Maddesinde 25 olarak belirlenen seçilme yaşı teklif edilen değişiklik ile 18’e indiriliyor. Aynı maddedeki milletvekili seçilmeye engel halleri belirleyen kısımda yer alan ‘yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar’ kısmının ise ‘askerlikle ilişiği olanlar’ şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)

TBMM'DEN CANLI YAYIN

ÖNCEKİ HABER

Barada vadisinde çok sayıda cihatçı teslim oldu

SONRAKİ HABER

Batman’da bazı yerler askeri güvenlik bölgesi ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...