06 Haziran 2012 08:57

'Kürtajı yasaklamak Anayasaya aykırı'

İzmir Barosu, AKP Hükümetinin “Kürtaj yasağı” açıklamalarına tepki gösterdi. İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş, kürtajı yasaklamanın açıkça anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi. Ayrıca bu yasağın inanç temelli bir bakış açısı ile getirilmek istendiği belirtilerek, ko

'Kürtajı yasaklamak Anayasaya aykırı'
Paylaş

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ HİÇE SAYILIYOR

Bugün İzmir Adliyesi Baro biriminde gerçekleşen basın toplantısına İzmir Barosu Kadın Komisyonu üyeleri de katıldı. Burada konuşan Baro Başkanı Sema Pekdaş, kürtaj yasağının kadının bedeni ve geleceği ile ilgili bir sınırlama olması sebebiyle açıkça anayasaya aykırı bir düzenleme olduğunu ifade etti. Pekdaş, anayasanın 10., 17. ve 20. maddelerine aykırı olan bu durumun yasa haline getirilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.  Kadınların kürtaj hakkının yasa yoluyla inanca dönük bir yaklaşımla yasaklanmasının da hukuk devletince kabul edilemez olduğunun altını çizen Pekdaş, bu durumun aynı zamanda inanç özgürlüğüne de aykırı bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

ANAYASA İLE KORUNAN HAKLAR İHLAL EDİLİYOR

Gündeme getirilen kürtajın yasaklanması tartışması ile tüm uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile kabul edilen, korunan hakların ihlal edildiğini belirten Pekdaş sözlerine şöyle devam etti: “Kürtaj yasağı ile ilgili açıklamalar ile ‘kadınların bedenlerinin devletin nüfus politikalarının aracı olarak kabul edildiği’ itiraf edilmektedir. ‘Kadınların eşit birey olmaktan kaynaklı hakları’ yok sayılmakta, hak temelli bir bakış açısı yerine inanç temelli bir bakış açısı ile kamuoyu tartıştırılmaktadır.”

Pekdaş sözlerine, “Kadınlar kürtaj haklarına sahip çıkmak için hukuki ve demokratik mücadelelerine devam edeceklerdir” diyerek son verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş yönetimi ne iş yapar?

SONRAKİ HABER

Portakal’da ‘öteki’nin sesi duyulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...