11 Ocak 2017 17:03

Mutfak yanarken onlar koltuk artırdı

Ekonomi gittikçe kötüye giderken Meclis, vatandaşa 100 milyonluk yük getirecek olan vekil sayısını artırmayı onayladı.

Paylaş

Döviz artışı gelirleri hızla eritirken, işsizlik çığ gibi artarken, meyve sebze fiyatları ikiye katlanırken Meclis, vatandaşa 100 milyonluk yük getirecek olan vekil sayısını artırmayı onayladı.

Kısa süre önce sel nedeniyle büyük hasar gören Mersin seralarının ardından Antalya’da yaşanan don nedeniyle bazı sera ürünleri zarar gördü, sebze fiyatları el yakıyor. Neredeyse tüm sebzelerde fiyatlar ikiye katlandı. Market fiyatları ise alıp başını gitti.

Kış boyunca genelde fiyatı 3 liranın üzerini görmeyen kabak 7.5 lirayı görürken, patlıcan 8 liraya çıktı. Yine bu dönemde fiyatı hep yüksek seyreden yeşil fasulye ise yeni bir rekor kırdı. Marketlerde bulmanın zor olduğu yeşil fasulye fiyatı 15 lirayı geçti. Pazarda ise 12 lirayı geçiyor.

Yine kar altında kalan ve fiyatı katlanan ürünlerden karnabaharın haldeki fiyatı bile tanesi 7 lirayı gördü. Yapraklı sebzelerde de büyük artış yaşandı. 2 lira olan ıspanak 4-4.5 lirayı, demeti 2 lira olan kıvırcık ise 3.5 lirayı buldu.

Biberde fiyat 9 lirayı geçiyor. Dolmalık biber, kırmızı biber, yeşil acı biberde fiyatların hepsi 8 liranın üzerinde seyrediyor. Her yıl rekorlar kıran biberin fiyatı şaşırtıcı değil. Ancak domateste fiyat artışı alıp başını gitti. Salkım domates markette 10 lira. Diğer domates çeşitleri ise 8 liraya kadar çıkıyor. En düşük fiyat pazarda 5 lira.

TAVUKLA YARIŞIYOR

Mersin’de hasat mevsiminde seraları etkileyen selin tüm Türkiye’yi etkileyeceğini ifade eden Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Münir Şen, metropollerde patlıcan ve kabağın tavuk fiyatına ulaştığını söyledi. Mersin’de örtü altı seralarda yıllık 350 bin ton sebze üretildiğini hatırlatan Münir Şen, yaklaşık 40 bin dönüm seranın hala sular altında olduğunu belirtti. Şen, su basan seralarda hasat yapılamadığını kaydetti.

Ürünler toplanamayınca İstanbul gibi metropol kentlere sevkiyat yapılamadığını, Antalya’dan giden bir miktar sebzenin de yetmediğini belirten Şen, “Mersin’in olmadığı yerde halk fahiş fiyatlarla mal almak zorunda kalacaktır. Temsil ettiğimiz sektör 80 milyonu ilgilendiriyor, sorunu herkes iliklerine kadar hissediyor. Fahiş fiyatlarla karşılaşınca bizler de şok oluyoruz. 1 kilo tavuk ile 1 kilo kabak ve patlıcanın fiyatı eş değer olmuş” dedi.

EKİM YAPILMAZSA UCUZLAMA ZOR

Yaralar bir an önce sarılmazsa yaz aylarında da bu fiyatların devam edeceğine işaret eden Şen şunları söyledi: “40 bin dönüm tarım arazisi hala sular altında. Bu alanların temizlenip üreticilere teslim edilmesi gerekiyor. Tekrar ekilmezse yaz aylarında bile 7 liraya kabak, biber, patlıcan yemek zorunda kalacak vatandaş. Bu enflasyona ciddi şekilde yansıyıp ihracatı etkileyecektir”.

Afeti tek başlarına göğüslemelerinin mümkün olmadığını dile getiren Şen, “Mevcut borçların yapılandırılmasını, kamu bankalarının bizleri finanse etmesini istiyoruz. Bu şekilde sürdürülebilmesi mümkün değil” diye konuştu.

50 VEKİL, 100 MİLYONLUK YÜK!

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP’nin anayasa taslağının 2’nci maddesinde yer alan, 550 milletvekilinin 600’e çıkarılması halinde milletin bu elli kişiye beş yılda yüz milyon lira daha fazla para ödemek zorunda kalacağını belirtti. Yarkadaş, şu açıklamalarda bulundu: “Tek adam rejimini kurabilmek için, siyasi rüşvet dağıtıyorlar. Başkanlığı geçirebilmek için, milletvekillerine alan açıyorlar. Olan ise millete oluyor. Halkımızın sırtına yeni yükler yükleniyor. AKP kimin parasını harcıyor? Har vurup harman savuruyorlar. Bankamatik vekillere ödenecek her kuruşa yazıktır. Bu parayla öğrenci yurtları açılabilir. Binlerce kişiye istihdam yaratılabilir. Yazıktır; gelin yol yakınken dönün. Bu milleti sömürmekten vazgeçin.”

HAMSİ YEMEK LÜKS OLDU

Geçen hafta cumartesi günü 20 lirayı gören hamsi fiyatı bu hafta 13-15 lira arasında değişiyor. Ayrıca küçük balıkta yıl boyu fiyatlar hiç düşmedi.

Fiyatlar, çinekopta 18 lira, istavritte 20 lira, levrekte tane olarak 20 lira iken kalkanda 80-90 lira arasında değişiyor.

BENZİNE ZAM GELDİ

Akaryakıt dağıtım şirketleri, dünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 7 kuruş zam yaptı.

Ankara’da litresi ortalama 5.22 liradan satılan benzinin litre fiyatı 5.29 lira oldu. Benzinin litresi İstanbul’da 5.17 liradan 5.24 liraya, İzmir’de ise 5.19 liradan 5.26 liraya yükseldi.

Böylece 2015 yılı sonunda 4.3 lira olan kurşunsuz benzinin fiyatı da yüzde 22 zam görmüş oldu.

ZAMLAR DURMAK BİLMİYOR

Vergi ve harçlara yapılan yüzde 3,83 oranındaki artışla girilen yeni yılda zam yağmuru da durmak bilmiyor. Yapılan zam oranları enflasyon oranının kat kat  üzerinde!

Köprü ve otoyollara yüzde 20-48 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanların ödediği muayene katılım paylarına yüzde 20 ile yüzde 60 arasında zam yaptı. Hastaların daha önce 5 lira verdikleri Devlet Hastanesine ait muayene ücreti, yüzde 20 artırılarak 6 liraya, Eğitim Araştırma Hastaneleri için verdikleri 5 lira da yüzde 40 artışla 7 liraya yükseldi. Üniversite hastanelerindeki katılım payı ise yüzde 60 zamla 8 lira oldu. Özel hastanelerdeki muayene ücreti de yeni yılla birlikte 12 liradan 15 liraya çıkarıldı.

Birçok ilde ekmeğe yüzde 20-25 arasında zam yapmak için hazırlıklar yapılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Başkanlığa hayır' dediler, gözaltına alındılar

SONRAKİ HABER

Trump: Bu saçmalığı kim bilir hangi istihbarat sızdırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...