11 Ocak 2017 16:40

Anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesi kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesi oylandığı sırada AKP ve CHP milletvekilleri arasında kavga çıktı.

Paylaş

Meclis Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifinin oylaması sırasında AKP ve CHP'liler arasında kavga çıktı. İki partinin vekilleri arasındaki gerilimin yumruklaşmaya vardığı görüldü.

Anayasa değişikliğinin üçüncü maddesine ilişkin grupların konuşmalarının ardından oylama işlemine geçilmişti. HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Anayasa değişikliğinde görüşmesinde Dolmabahçe Mutabakatı’nı dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a hatırlattı. Akdoğan, sessiz kalmayı tercih etti.

Anayasa değişikliğinin üçüncü maddesine ilişkin gruplar adına konuşmaların ardından soru-cevap işlemi yapıldı. Ardından HDP’nin değişiklik, CHP’nin de aykırılık önergesi görüşüldü. CHP ve HDP’nin önergeleri reddedildi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, gizli oy verme işlemine geçilmeden önce bir kez daha gizli oylamanın yöntemine ilişkin uyarılarda bulundu. Oy verme işlemine geçilmesinden kısa bir süre sonra gizli oylamaya uyulmadığı için oy verme işlemi kısa süreliğine durduruldu. Gerilim nedeniyle birleşime ara verildi.

CHP'li Fatma Kaplan Hürriyet kavga sırasında saldırıya maruz kaldı. Kaplan yaşananlarla ilgili şöyle konuştu:
"Günlerdir mücadele veriyoruz, o rahatsız ediyor rejimi yıkmak isteyen vatan hainlerini. AKP’li Elitaş bana saldırdı. Beni niye çekiyorsun diyerek benim üzerime yürüdü. Telefonu elimden aldı, AKP’li vekillerden birisi. Orada karıştı ortalık. Her zamanki fiili durumları."Aranın ardından kavga nedeniyle yarıda kalan oylamanın tekrar yapılmasına karar verildi. Gerilimin ardından yeniden başlayan 3. maddenin oylaması sona erdi. Oylama sonrası yapılan sayımda 341 'Evet'; 139 'Ret' oyu kullanıldığı açıklandı. Bu sonuca göre üçüncü madde de ilk 2 madde gibi kabul edildi.

ÜÇÜNCÜ MADDE NE GETİRİYOR?

Üçüncü madde milletvekili seçilme yaşıyla ilgili düzenlemeyi kapsıyor. Mevcut Anayasa’nın 76. Maddesinde 25 olarak belirlenen seçilme yaşı teklif edilen değişiklik ile 18’e indiriliyor. Aynı maddedeki milletvekili seçilmeye engel halleri belirleyen kısımda yer alan ‘yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar’ kısmının ise ‘askerlikle ilişiği olanlar’ şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu annenin çocukları da cezalandırılıyor

SONRAKİ HABER

HDP'li Yıldırım: 6 gazeteci neden adliyeye çıkartılmıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...