11 Ocak 2017 13:44

CHP’li Öztrak: Tam bir akıl tutulması yaşanıyor

CHP’li Öztrak, “Döviz bilançosu bozulmuş, ekonomide güven dibe vurmuşken başkanlık teklifinin siyasi belirsizliğinin eklenmesi akıl tutulmasıdır' dedi

Paylaş

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Ülkenin döviz bilançosu bozulmuş, ekonomide güven dibe vurmuşken, kırılganlıklara bir de ucube başkanlık teklifinin getirdiği siyasi belirsizliğin eklenmesi tam bir akıl tutulmasıdır” dedi.

Öztrak, dolar ve eurodaki rekor yükselişe ilişkin yaptığı açıklamada, Türk Lirası’nın, benzer ülke para birimleri içinde en çok değer yitiren para birimi haline geldiğini belirtti. Yeni yılın ilk 10 gününde Rus Rublesi, Brezilya Reali, Endonezya Rupisi gibi Türkiye’ye benzeyen ülkelerin paralarının, kur sepeti karşısında değer kazandığını, aynı dönemde Türk Lirası’nın ise yüzde 7’nin üzerinde değer yitirdiğini kaydetti.

‘SORUN MANİPÜLASYON DEĞİL, HATALI SİYASET’

Türk Lirası’nın erimesiyle, milletin her geçen gün fakirleştiğini, aşını, işini kaybetme tehlikesinin her geçen gün arttığını ifade eden Öztrak, şöyle devam etti:

“Millet can derdindeyken, hükümet ucube bir başkanlık teklifinin peşinden koşmaktadır. Saray ve bakanlar gerçeklikten kopuk açıklamalarla sorumluluktan kaçmaya çalışmakta ve kendi koltuklarını sağlamlaştırmak için milletten fedakarlık beklemektedir. Son olarak Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, döviz kurlarındaki rekorları manipülasyona bağlamış böylece hükümetin ekonomiye ne kadar yanlış teşhis koyduğunu göstermiştir. Sorun manipülasyonda değil, ekonomiyi manipülasyona açık hale getiren hatalı siyasettedir.”

‘AKP DURUMUN CİDDİYETİNİ KAVRAMADI’

AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana döviz bolluğunu bitmez sanıp, vatandaşı borca batırarak ekonomiyi yönettiğini belirten Öztrak, “ Tüm uyarılarımıza rağmen, AKP kadroları durumun ciddiyetini kavramadı, tedbir almadı. Sorunların hep kendi dışındaki faktörlerden kaynaklandığını söyledi. Ekonominin dış borç bağımlılığını hafifletmek adına tek bir adım atmadı. Aksine dövizle borçlanmayı özendirmeye devam etti” dedi.

Türkiye’nin, 2017 için öngörülen 32 milyar dolarlık cari açık eklendiğinde, 2017’de bulması gereken toplam dış finansmanın yaklaşık 200 milyar dolar olduğunu kaydeden Öztrak, “Bulunacak dış finansman TCMB kasasındaki net rezervin 6 katıdır. Yine 2017 için öngörülen resmi ithalat rakamı 214 milyar dolardır. TCMB kasasındaki mevcut net rezerv Türkiye’nin 2 aylık ithalatını bile karşılamamaktadır” dedi.

‘UCUBE BAŞKANLIK PROJESİ HEMEN GERİ ÇEKİLMELİ’

Öztrak, Merkez Bankası üzerindeki “ağır saray vesayetinin” de Merkez Bankası’nın gerekeni yapamayacağı endişesini artırdığını ifade ederek şöyle devam etti:

“Eli kolu bağlı bir Merkez Bankası da ekonomideki oyunculara gereken güveni verememekte, olası müdahalelerin şiddetini ve maliyetini artırmaktadır. Yine, OHAL KHK’larıyla yapılan müdahaleler ekonomide bir diğer belirsizlik kaynağıdır.

Ülkenin döviz bilançosu bozulmuş, ekonomide güven dibe vurmuşken, kırılganlıklara bir de ucube başkanlık teklifinin getirdiği siyasi belirsizliğin eklenmesi tam bir akıl tutulmasıdır. Tüm bu koşullar altında elbette ekonomi ve döviz piyasaları her türlü rüzgara açık hale gelmektedir. Hükümete düşen, ülkemiz üzerinde manipülasyon yapılmasına imkan vermeyecek şekilde ekonomiyi ve siyaseti yönetmektir. Bunu yaparken belirsizliği ve risk algısını artıracak her türlü girişim engellenmelidir.

Siyasi belirsizliği artıran, ülkenin ufkunu karartan, ucube başkanlık projesi hemen geri çekilmelidir. OHAL KHK’larıyla ekonomi yönetmekten vazgeçilmeli, olağan hale hızla dönülmeli, ortak akıl Gazi Meclis’te aranmalıdır.

Toplumsal yaşantımızda kutuplaşmayı azaltacak, sorunlara milli bir ruhla çözüm bulacak siyasi zemin Hükümet öncülüğünde hızla oluşturulmalıdır. Bu adımlar hızla atılmazsa, Türkiye her türlü manipülasyona açık kalmaya devam edecektir.” (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Atatürk Havalimanı’nda 'Reina saldırganı' alarmı

SONRAKİ HABER

Derince'de korkutan yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...