11 Ocak 2017 13:04

BM: Kıbrıs’ta çözüme çok yakınız

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 'Pek çok konu çözüme kavuştu, diğerlerinde de çözüme yakınız' dedi. 

Paylaş

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Kıbrıs müzakereleri üçüncü gününde devam ederken, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, “Pek çok konu çözüme kavuştu, diğerlerinde de çözüme yakınız” açıklaması yaptı. Bu arada yarın düzenlenecek uluslararası “Beşli Konferans”a garantör ülkelerin dışişleri bakanlarının katılacağı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde gerçekleşecek konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs ile ilgili yapılan ilk uluslararası konferans olacak.

LİDERLERİN DURUMU KESİN DEĞİL

Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin konferansa dışişleri bakanları düzeyinde katılacağı duyuruldu. Konferansa Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılacak. Garantörlerin daha üst seviyede temsil edilip edilmeyeceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

Görevine yeni başlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ise konferans öncesinde Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastastasiadis ile bir araya gelmesi öngörülüyor.

BM: YARINKİ KONFERANS TARİHİ

Cenevre’deki uluslararası konferansın yarın saat 13.00’de BM’nin Cenevre Ofisi’nde başlaması bekleniyor. Kıbrıs Havadis gazetesinin haberine göre konferansta liderlere 25 kişiden oluşan heyetler eşlik edecek.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de davet edildiği resepsiyona, liderlerin yanısıra müzakere heyetleri, garantörler, siyasi parti temsilcileri ve AB delegasyonu katılması bekleniyor.

Öte yandan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, “Pek çok konu çözüme kavuştu, diğerlerinde de çözüme yakınız” açıklaması yaptı, “Yarın olacak olanlar tarihidir. Ne sonuç olursa olsun tarihidir. Garantörler ilk kez bir araya gelecek” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de görüşmelerin yarın olumlu bir şekilde sonuçlanmasını umduğunu ve müzakerelerin “Kıbrıs'ta normalleşme için en son şans olduğuna inandığını” ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ:Tahir Elçi soruşturmasını yürüten savcıyı bilmiyoruz

SONRAKİ HABER

İhraç oranı en yüksek il Dersim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...