11 Ocak 2017 08:48

Kıbrıslılar barış için yürüdü

Kıbrıs’ın Rum ve Türk taraflarının barışması için devam eden müzakerelere destek vermek için Kıbrıslılar yürüyüş düzenledi.

Paylaş

Cenevre’de yürütülen müzakereler için Lefkoşa'da bir araya gelen yüzlerce Kıbrıslı barış gösterisi düzenledi. Göstericiler, "Niko-Mustafa Cenevre'den çözümle dönün" pankartı açarak barış görüşmelerine destek verdi. 

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis'in Cenevre'de Birleşmiş Milletler himayesinde gerçekleştirdikleri görüşmelerin son gününe girildi. Tarafların iç sınırlara ilişkin harita önerilerini bugün sunmaları bekleniyor. Ada'daki Türk askerlerinin durumu da iki taraf arasında tartışmalı konular arasında bulunuyor. Liderlerin ilk gün görüşülen "Mülkiyet” konusunu da, diğer uzlaşılamayan konularla birlikte Çarşamba günü ele alması bekleniyor.

Görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi durumunda yarın garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla uluslararası konferans düzenlenecek.

Cenevre’de gerçekleşen Kıbrıs müzakerelerinin ikinci gününde “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ile “AB ve Ekonomi” başlıkları ele alınmış, liderler "Güvenlik ve Garantiler” konusunda da fikir teatisinde bulunmuştu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, “Her şey planlandığı gibi gitmektedir ve arzumuz budur. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak bu pozisyondayız” derken, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis de, Rum basınında yer alan açıklamasında bir anlaşmanın mümkün olduğunu belirterek, "Anlaşmanın yakınında olduğu kadar uzağındayız da" ifadesini kullandı. 

Yunan hükümet kaynakları, Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras arasında gerçekleşen telefon görüşmesine istinaden yaptıkları açıklamada, iki liderin Kıbrıslı liderlerin üç günlük görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesi durumunda perşembe günkü konferansa katılma konusunda mutabık kaldıklarını belirtmişlerdi.

RUMLAR VE TÜRKLER BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜ 

Öte yandan Lefkoşa'da Kıbrıslı yüzlerce Rum ve Türk barış yürüyüşü düzenleyerek, görüşmelere destek verdi. “Beatles” grubunun “Come together” şarkısı eşliğinde barış sloganları atan göstericiler, "Niko-Mustafa Cenevre'den çözümle dönün" pankartları açtı. Gösterilere Ada'nın iki tarafından onlarca sivil toplum kuruluşu, sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetleri, şiddet, tecavüz Aralık’ta da hız kesmedi 

SONRAKİ HABER

TSK'de Bylock Soruşturması: 84 rütbeli asker daha tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...