11 Ocak 2017 08:46

Kadın cinayetleri, şiddet, tecavüz Aralık’ta da hız kesmedi 

Bianet’in raporuna göre 2016 yılında 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Sadece 2016  aralık ayında ise erkekler 19 kadını öldürdü.

Paylaş

2016 yılında 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Sadece 2016  aralık ayında ise erkekler 19 kadını öldürdü. Kadınların yüzde 47’si ayrılmak/boşanmak istedikleri ya da barışmayı reddettikleri için öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 26'sı kamusal alanlarda gerçekleşti.

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz vakaları ülke gündeminin geri sıralarında kalırken her gün bir kadına şiddet olayı yaşanıyor. Aralık ayı sonunda kamusal alanda gerçekleşen tecavüz olayı ise kadınların gündemini sarstı. Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun hazırladığı rapora göre aralık ayında erkekler 19 kadını ve yanındaki iki erkeği öldürdü. 3 kadın tecavüze uğradı, 9 kadın cinsel tacize, 30 kız çocuğu cinsel istismar uğradı, 25 kadın ise  yaralandı. Biri trans üç kadın cinayetinin failleri belirlenemezken, tecavüze uğrayan ve hastane önüne bırakılan bir kadın hayatını kaybetti. Çocukluğundan beri cinsel istismara maruz kalan bir kadın ise intihar etti. 

Kadınların yüzde 47’si ayrılmak/boşanmak istedikleri ya da barışmayı reddettikleri için öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 26’sı sokak, hastane, otel, işyeri gibi alanlarda gerçekleşti.
Öldürülen kadınlardan biri erken yaşta, zorla evlendirilmişti. Kadınların yüzde 16’sı koruma kararlarına rağmen öldürüldü; yüzde 26’sı uzun süredir sistematik şiddet görüyordu. Kadınların yüzde 68’ini sevgilileri veya eski sevgilileri öldürdü. Öldürülen kadınların yaşları 20 ila 86 arasında değişti.

İSTANBUL’UN ORTA YERİNDE TECAVÜZ

Aralıkta üç kadının tecavüze uğradığı medyaya yansıdı. Bir kadına sevgilisi ve arkadaşları tecavüz etti, birine tanıdığı/arkadaşı olan bir erkek, birine ise tanımadığı bir erkek tecavüz etti.

İstanbul’un en merkezi yerinde bir tecavüz olayı gerçekleşti. Üniversite öğrencisi bir kadın, Şişli’de kaldığı yurda dönerken beli kırıldı ve cami kömürlüğüne sürüklenerek burada tecavüze uğradı. Sevgilisi ve arkadaşlarının tecavüz ettiği bir kadın ise, tecavüzcülerce hastanenin önüne bırakıldı, ancak kadın hayatını kaybetti.

‘SABAHIN 06.30’UNDA SOKAKTA NE İŞİN VAR?’

Aralıkta 9 kadına yönelik cinsel taciz haberleri medyaya yansıdı. Bir taciz olayında, tacizci değil, tacizciyi hafif yaralayan bir kadın gözaltına alındı. Metrobüste yaşanan bir taciz olayında, mağdur kadına dava açıldı. Tanımadığı bir erkeğin ısrarlı takip ve sözlü tacizine maruz kalan bir kadın ise şikayet etmeye gittiği karakoldaki polisler tarafından “Sabahın 06.30'unda sokakta ne işin var? Bir de ona gülmüşsün" gibi sözlerle taciz edildi.

Bir kadın boşanmak istediği cezaevindeki kocası tarafından telefonla taciz edildi, üç engelli kadın öğretmenlerinin tacizine uğradı, üç kadın tanımadıkları erkeklerin, biri yeni tanıştığı bir erkeğin tacizine uğradı. Bir vakada failin kim olduğu haberlerde yer almadı.

BABA KIZININ AKRABASI TARAFINDAN İSTİSMAR EDİLDİĞİNE İNANMADI 

Erkekler aralıkta 30 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Çocuklardan biri engelliydi.
İstismarcıların yüzde 37’sini öğretmenleri yüzde 20’sini akrabaları oluşturdu. Bir kız çocuğunu ağabeyi, ikisini erkek akrabaları, ikisini annelerinin sevgilileri, ikisini büyükbabaları, birini eski sevgilisi, üçünü mahalle esnafı, birini komşusu, ikisini market çalışanı bir erkek, ikisini öğretmenleri, dokuzunu okul müdürleri, üçünü tanımadıkları erkekler, birini üvey babası istismar etti. Cinsel istismar olaylarının yüzde 37’si okullarda yaşandı. Bir kız çocuğu alıkonulduğu apartman boşluğunda, dördü evlerinde, biri kandırılarak bindirildiği araçta, ikisi markette, 11’i okulda, biri sokakta, biri zorla götürüldüğü metruk binada cinsel istismara maruz kaldı. 

8 yaşında bir kız çocuğunun bir yıldır bir akrabasının cinsel istismarına uğramasının ortaya çıkmasının ardından, kız çocuğunun babası istismar olayına inanmadığını söyleyerek tacizci akrabasından şikayetçi olmadı.

BİR KADIN PARKTA SPOR YAPTIĞI BAHANESİYLE ŞİDDETE UĞRADI

Aralıkta 25 kadın şiddet gördü/yaralandı. Şiddet-yaralama vakalarının yüzde 28’si sokak, kafe, otobüs gibi kamusal alanlarda, herkesin gözü önünde yaşandı.

Şiddet-yaralama olaylarının yüzde 52’si ölüme sebebiyet verebilecek yöntemlerle gerçekleşti. Beş kadın bıçakla, biri camdan aşağı atılarak, 12’si darp edilerek, biri işkenceyle, üçü tabancayla yaralandı; bir kadın tabancayla tehdide maruz kaldı.

Bir kadına arkadaşının sevgilisi, ikisine dini nikahlı kocaları, ikisine eski kocaları, ikisine evlerine giren hırsızlar, yedisine kocaları, birine nişanlısı, birine öğrencisi, ikisine oğlu, dördüne sevgilisi, ikisine tanımadıkları erkekler şiddet uyguladı. İki kadına yönelik şiddet olayında, faillerin kim olduğuna haberlerde yer verilmedi.

Kadınların yüzde 12’si boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da barışma teklifini reddettikleri için şiddet gördü. Erkeklerin şiddet bahaneleri arasında kadının ayrılma isteğinin yanı sıra kadının parkta spor yapması, kadın öğretmenin teneffüsün sonunda öğrencileri sınıfa çağırması, kıskançlık gibi şeyler yer aldı. 16 yaşında bir kız çocuğu, 14 yaşındayken evlendirildiği kocasından şiddet gördü. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mizgin Irgat: Türkiye en çok gazetecinin tutuklu olduğu ülke

SONRAKİ HABER

Kıbrıslılar barış için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...