11 Ocak 2017 07:09

Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'in davası 21 Mart'a ertelendi

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için dava açılan Fincancı, Önderoğlu, Nesin ve Kızılkaya'nın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.

Paylaş

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için 20 Haziran 2016 tarihinde tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin ve Özgür Gündem gazetesi Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.

Çağlayan Adliyesi’ndeki 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve  Erol Önderoğlu hazır bulunurken, tutuklu gazeteci İnan Kızılkaya getirilmedi. Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin avukatı aracılığıyla, yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamayacağı yönünde mazerette bulundu. Nesin'in mazeretini kabul eden mahkeme, bir sonraki duruşmayı Nesin'in ifadesinin alınabilmesi için 21 Mart'a erteledi. 

Davayı uluslararası insan hakları örgütlerinden temsilcilerin yanı sıra, Dilci Necmiye Alpay, Barış Bildirisi imzacılarından akademisyen Esra Mungan, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve çok sayıda kişi izledi.

Duruşma ardından heyet ve gazeteciler adliye önünde açıklama yaptı. Burada konuşan Fincancı, “Bugün pek çok gazeteci hakikati dile getirdiği için yargılanıyor” dedi. Dışarda olanlardan gazeteci sayısından daha fazlasının cezaevinde olduğunu kaydeden Fincancı, “Bizim durduğumuz yer doğruların olduğu yerdir. Biz mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

'ALBAYRAK'IN ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ'NÜ KUTLAMASI İRONİK'

Ben Gazeteciyim İnisiyatifi adına açıklama yapan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, şu an 145 gazetecinin cezaevlerinde bulunduğunu, 170 civarında medya organının kapatıldığını ve 6 gazetecinin de 18 gündür sadece haberlerinden dolayı gözaltında olduğunu hatırlattı. Polat “Dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Enerji Bakanı Berat Albayrak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan bir açıklama yaptı. Bu son derece ironiktir. Çünkü 6 meslektaşımız 18 gündür, onun maillerini haberleştiridikleri iddiasıyla gözaltında bulunuyor. Haklarında 30 gün gözaltı kararı var ve 30 gün gözaltı bir işkencedir. Gazetecilik suç değildir” dedi. 

ÖNDEROĞLU: MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ 

Erol Önderoğlu, “Biz AKP döneminde kurulmuş sendikalar değiliz. Onlardan önce de vardık biz. Bizler gazeteciliğimizi her koşulda yaptık, bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz. Bizim amacımız en temel insan haklarının ihlal edilmediği, KHK’ler ile hayatlarının karartılmadığı bir Türkiye istiyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Türkiye’de bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

GÜL: GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ ÜYESİYİZ

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “Evet biz bir örgütün üyesi olabiliriz. Biz gazetecilik örgütleri üyesiyiz. Gazeteciler cezaevlerinden ve adliyelerden bir an önce çıkarılsın” dedi. 

BERBEROĞLU: ŞAKA MISINIZ SİZ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu, “Bu mahkeme heyetinden başka beklediğimiz bir şey değil. Bu bir medya davasıdır ne silahlı örgütü... Şaka mısınız siz?” diye konuştu. 

ETHA editörü Arzu Demir de, “Savcılık iddiaları araştıracağına bizim arkadaşlarımızı gözaltına alıyor” dedi. 

RFS SEKRETERİ: ERTELENEN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR 

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Duruşmalar bugün bir kez daha ertelendi. Ertelenen demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğüdür” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İhracat birim değer endeksi yüzde 0,6 azaldı

SONRAKİ HABER

Berberoğlu'ya müebbet, Gül ve Dündar'a 10'ar yıl istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...