11 Ocak 2017 06:53

DB Türkiye'nin büyüme tahminini yarım puan düşürdü

Dünya Bankası Haziran ayına göre tahminlerinde Türkiye'nin büyüme hızında bu yıl için yüzde 0,5; gelecek yıl için ise yüzde 0.1 indirime gitti.

Paylaş

Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3, gelecek yıl için ise yüzde 3.5 büyüme sağlayacağını öngördü. Dünya Bankası Haziran ayına göre tahminlerinde bu yıl için yüzde 0,5; gelecek yıl için ise yüzde 0.1 indirime gitti. 2019 büyüme tahmini ise yüzde 3.7 olarak açıklandı. DB, "Türkiye'de büyüme ortalama 2018-19'da iyileşen güvenin yardımıyla yüzde 3.6 olacak" değerlendirmesi yaptı.

Dünya Bankası'nın "Küresel Ekonomik Beklentiler Ocak 2017 - Global Economic Prospects January 2017" raporu yayımlandı. Yılda iki kez yayımlanan raporun "Belirsizlikler Döneminde Zayıf Yatırım" başlığığını taşıyan bu yıla ilişkin ilkinde 2017 için yüzde 3 büyüme öngördü. Haziran ayındaki raporda 2017 için yüzde 3.5 büyüme oranı tahmin edilmişti.

DB Türkiye'nin 2018 yılında ise yüzde 3.5 büyüyeceğini tahmin etti. Haziran'da 2018 için büyüme tahmini yüzde 3.6 idi.

'DARBE GİRİŞİMİ VE SONRASI RİSK YÜKSELTTİ'

DB raporunda, "Türkiye'de büyüme iyileşen güvenin yardımıyla 2018-19 döneminde ortalama yüzde 3.6 olacak. Ancak görünüme ilişkin aşağı yönlü riskler, politik belirsizlik ve finansal piyasa oynaklığını yansıtarak Haziran ayına göre yükseldi" denildi.

Raporun Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeye ayrılan bölümünün "Riskler" kısmı ise şöyle:

"Jeopolitik gerilimlerde bir artış aynı zamanda büyümeyi geciktirecek. Riskler Doğu Ukrayna'da artan gerilimler, Suriye'eki savaş ve göçmen krizini içeriyor. Türkiye'de, temel senaryoda, Temmuz'daki başarısızı darbe girişimi sonrasında ekonomik faaliyette ani bir daralmanın tedrici olarak gevşemesi beklenirken, gelecekteki beklentilere ilişkin belirsizlikler yüksek ve görünüme ilişkin riskler aşağı yöne doğru eğimli. Şayet jeopolitik ve iç politik gerilimler zorunlu reformların uygulanmasını geciktirir ve yatırımın cesaretini kırarsa, uzun vadeli büyüme beklentileri de karşı yönlü olarak etkilenmiş olur." (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'deki sel sonrası sebze fiyatları tavukla yarışıyor

SONRAKİ HABER

Aç kalan yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...