11 Ocak 2017 06:31

Mersin'deki sel sonrası sebze fiyatları tavukla yarışıyor

Mersin'de bir süre önce yaşanan sel felaketi sonrası su altında kalan seralarda hasat yapılamayınca, sebze fiyatları tavan yaptı.

Paylaş

Mersin'de yaşanan sel felaketi sonrası yaklaşık 60 bin dekar serada bulunan biber, patlıcan ve kabak hasat edilemeyince, bu sebzelerin kilosu büyük kentlerinde 8 liraya kadar çıkıp 1 kilo tavuk etine denk geldi.

Hasat döneminde yaşanan selin tüm Türkiye'yi etkileyeceğini ifade eden Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Münir Şen, metropollerde patlıcan ve kabağın tavuk fiyatına ulaştığını söyledi. Mersin'de örtü altı seralarda yıllık 350 bin ton sebze üretildiğini hatırlatan Münir Şen, yaklaşık 40 bin dönüm seranın hala sular altında olduğunu belirtti. Şen, su basan seralarda hasat yapılamadığını kaydetti. 

Ürünler toplanamayınca İstanbul gibi metropol kentlere sevkiyat yapılamadığını, Antalya'dan giden bir miktar sebzenin de yetmediğini belirten Şen, "Ürün az olunca esnaf fiyatları yükseltti. Şu anda sebze hasadında yüzde 50'nin üzerinde azalma var. Bu araziler temizlenip yeni fideler ekilmezse, ciddi sebze eksikliği yaşanacak. Mersin tarımın kentidir. Mersin'in olmadığı yerde halk fahiş fiyatlarla mal almak zorunda kalacaktır. Temsil ettiğimiz sektör 80 milyonu ilgilendiriyor, sorunu herkes iliklerine kadar hissediyor. Fahiş fiyatlarla karşılaşınca bizler de şok oluyoruz. 1 kilo tavuk ile 1 kilo kabak ve patlıcanın fiyatı eş değer olmuş" dedi.

İKİNCİ EKİM YAPILMAZSA FİYATLAR YÜKSEK KALACAK

Yaralar bir an önce sarılmazsa yaz aylarında da bu fiyatların devam edeceğine işaret eden Şen şunları söyledi:

"40 bin dönüm tarım arazisi hala sular altında. Bu alanların temizlenip üreticilere teslim edilmesi gerekiyor. Tekrar ekilmezse yaz aylarında bile 7 liraya kabak, biber, patlıcan yemek zorunda kalacak vatandaş. Bu enflasyona ciddi şekilde yansıyıp ihracatı etkileyecektir. Afeti tek başımıza tolere etmemiz mümkün değil. Mevcut borçların yapılandırılmasını, kamu bankalarının bizleri finanse etmesini istiyoruz. Bu şekilde sürdürülebilmesi mümkün değil" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Numan Kurtulmuş’a TRT Radyo 3 sorusu

SONRAKİ HABER

DB Türkiye'nin büyüme tahminini yarım puan düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...