10 Ocak 2017 17:02

Kıbrıs görüşmeleri sürüyor

Cenevre’de başlayan Kıbrıs müzakerelerine 2. gününde devam edildi.

Paylaş

İsviçre'nin Cenevre kentinde dün başlayan Kıbrıs görüşmeleri ikinci gününde devam etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de Cenevre’deki 5’li konferansa katılacağı açıklandı. Guterres 5’li konferansın açılış seramonisi sonrası liderlerle çalışma yemeğinde biraraya gelecek, daha sonra Kuzey Kıbrıs Lideri Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüşecek. AB ise konferansa ‘özel gözlemci’ statüsünde katılacak.

İKİNCİ GÜN TAMAMLANDI

Müzakerelerin ikinci bölümünde ise Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis BM merkezinde yeniden bir araya gelerek, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ile  “AB ve Ekonomi” başlıklarını görüştü.

Görüşmelere BM Cenevre Ofisi Direktörü Michael Moller, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar başkanlık ediyor.

ERDOĞAN VE ÇİPRAS CENEVRE’YE GİDECEK Mİ?

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Çipras da Cenevre’deki Kıbrıs müzakerelerini yakın takipte. Liderler dün akşam telefonla görüştü. Bir saatten uzun süren telefon görüşmesinde, müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi durumunda 12 Ocak’ta Cenevre’deki konferansa katılmakta mutabık kaldıkları öğrenildi.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de düzenlediği basın toplantısında katılımla ilgili soruları “12 Ocak’taki konferansın başarısı ve katılım düzeyi, öncesinde liderler arasındaki müzakerelerde katedilen yola bağlı olacak. 12 Ocak’taki konferans en üst düzeyde veya ikinci yüksek düzeyde gerçekleşecek. Türkiye ve Yunanistan bugünden başlayarak 11 Ocak’a kadar burada neler olacağını takip ediyor” diye yanıtlamıştı.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’nin 82’inci vilayeti olmasını istediği’, bu yüzden Cenevre’deki konferansa gitmeyeceği iddiası da tartışılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Milletvekillerinin davaları Diyarbakır’a taşındı

SONRAKİ HABER

‘Allahaısmarladık Cumhuriyet’ sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...