10 Ocak 2017 12:55

Sorun, un fiyatında değil kâr marjında

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, ekmeğe zam yapılmasının asıl nedeninin un fiyatları değil, kâr marjı olduğunu söyledi.

Paylaş

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, ekmeğe zam yapmak için un fiyatlarının gerekçe gösterilmesine tepki gösterdi. Açıklamada ekmeğe zam yapılmasının asıl nedeninin kâr marjı olduğuna dikkat çekildi. 

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, geçtiğimiz günlerde un fiyatlarının artmaya devam etmesi halinde ekmeğe yüzde 15-20 civarında zam yapılacağını açıklamıştı. 

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, yaptığı açıklamayla ekmek zammının nedeninin un fiyatları olmadığını söyledi. Un fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldığı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını açıklayan Ulusoy, “Yüzde 30 zamlı un fiyatları üzerinden bir hesap yapıldığında dahi unun maliyetlerdeki etkisi yüzde 9’u geçmemektedir. Un fiyatlarının bu artışın sorumlusu olmadığı ortadadır” dedi.

Un fiyatlarının ekmek zammında etkisinin yüzde 6 civarında olduğuna dikkat çeken Ulusoy, “1 TL’lik ekmek 1.25 TL olacaksa unun toplam fiyattaki payı 30 kuruştur. Kalan kısmı ise diğer maliyet giderleri ve kâr oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ekmek fiyatlarının belirlemesinde, maliyetler dışında en büyük belirleyicinin illerdeki rekabet şartları olduğunu söyleyen Ulusoy, “Ekmeğe yapılacak her zamda un fiyatları gündeme getiriliyor. Ancak halk ekmek ile fırınlarda satışa sunulan ekmeğin fiyatları arasında dahi uçurum bulunuyor. Örneğin; Ankara Halk Ekmek’te 250 gr ekmek 70 kuruşa satılırken, fırınlarda 1 TL’ye hatta daha lüks semtlerde ekmeğin satış fiyatı 1.5 TL’ye kadar çıkıyor. Burada sorgulanması gereken unun fiyatı değil, kâr marjı oranlarıdır. Fiyatların oluşmasında, belediyelerin ekmek üretip üretmemesi, dağıtım olanakları ve nakliye giderleri, ekmek tüketim alışkanlığı, rekabet şartları da etkili oluyor” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yurttaşlardan milletvekillerine ‘başkanlık’ uyarısı

SONRAKİ HABER

Dolar siyaseti ilkokula indi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...