10 Ocak 2017 12:51

Yurttaşlardan milletvekillerine ‘başkanlık’ uyarısı

Yurttaş Girişimi ve Diyalog Grubu, başkanlık sistemi konusunda 26. Dönem Milletvekilleri'ne uyarılarının yer aldığı bir mektup yayınladı.

Paylaş

Yurttaş Girişimi ve çeşitli partilerin eski milletvekillerinden oluşan Diyalog Grubu, 26. dönem Milletvekillerine hitaben mektup yazarak başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin uyarılarda bulundu. Mektupta “Adımıza kullandığınız yetkilerin, kim olursa olsun kişiye devredilmesi millî iradeye darbe ve parlamenter sistemin sonudur” uyarısında bulunuldu.

Mektubun tamamı şöyle;
“Sayın Milletvekili,

Hangi partiden seçilmiş olursanız olun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hepimizin, bütün milletin vekilisiniz. Parti, siyaset, dil, din, ırk, mezhep gözetmeksizin bütün yurttaşların haklarının savunucusu,  dileklerinin, şikâyetlerinin, taleplerinin sözcüsüsünüz. Biz yurttaşların sesimizi duyuracağımız, sözümüzü ileteceğimiz, haklarımızı korumak için sığınacağımız son ve en yüksek merci olan Meclis’teki gözümüz, sesimiz, elçimizsiniz.

Oylarınıza sunulan anayasa değişikliğiyle parlamenter sistemin fiilen askıya alınıp Meclis’in tek kişinin emrinde göstermelik bir kurula dönüştürülmek istendiği şu tarihsel anda her şeyden önce biz yurttaşlara, seçmenlerinize ve ülkemizin geleceğine karşı sorumlusunuz. Adı ne konursa konsun, nasıl sunulursa sunulsun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin millet, yani bizler adına kullandığı yetkilerin kim olursa olsun kişiye devredilmesi millî iradeye karşı darbe ve parlamenter sistemin sonudur; hatırlatmak istiyoruz.

Anayasalar toplumsal uzlaşma belgeleridir; olağanüstü koşulların, savaş, terör ve çatışmanın yarattığı zehirli atmosferde korkutmayla, sindirmeyle, dayatmayla yapılamaz. Daha önce yaşamadığımız derinlikte bir cepheleşmenin doğurduğu savaş, kan, nefret ortamında yapılacak anayasa, bir kesimin yasası olacak, toplumu birleştirmek yerine daha da bölecektir.

Darbeciler Meclis’i bombaladı. Siz sayın milletvekilimiz, onların varlığına kastettikleri Meclis’in yetkisiz, işlevsiz göstermelik bir kuruluşa dönüştürülmesine izin vermeyin.

Biz yurttaşlar tarih ve toplum önünde uyarı görevimizi yapıyoruz. Parlamenter demokrasiyi, Meclis’i, ülkemizin ve halkımızın geleceğini korumak için seçilmiş siz milletvekilimizin de tarihe ve hepimize karşı sorumluluğunuzu unutmayacağınızı umuyoruz.

Oyunuzu kullanırken, temsil ettiğiniz çoluk çocuk milyonlarca yurttaşı düşünün, hepimizin geleceğinden sorumlu olduğunuzu unutmayın.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trafikteki araç sayısı 21 milyonu aştı

SONRAKİ HABER

Sorun, un fiyatında değil kâr marjında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...