10 Ocak 2017 12:39

Kurlar rekor kırdı sefalet arttı: Ciddi fakirleşiyoruz

Türkiye’de 2012’de yüzde 15.36 olan sefalet endeksi her yıl artarak yüzde 20’ye dayandı. Bu oran OECD ortalamasının 2.5 katı, ABD’nin 3 katı.

Paylaş

Doların, TL karşısında son iki ayda yüzde 25 değer kazanması, tam anlamıyla fiyatlara yansıtılmasa da, akaryakıt, ulaşım, köprü, otoyol, otomobil, su, elektrik, telefon, sebze, meyve, muayene ve ilaç zammı olarak vatandaşa yansıdı. 

Durumu “Çok ciddi bir fakirleşme yaşıyoruz” diye özetleyen CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, yaptığı yazılı açıklamada şu tespiti yaptı: “Ufukta stagflasyon gözüküyor, bu durum işsizlik, ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyonun bir araya gelmesiyle oluşur. Maalesef şuan ülkemiz bu durumun eşiğinde bulunmaktadır.”

SEFALET ARTTI

Türkiye’de sefalet endeksinin artması Turpcu’nun tespitini doğruluyor. Sefalet endeksi enflasyon oranı ve işsizlik oranına bakılarak hesaplanıyor. Endeks değerinin yükselmesi zaten iş bulmakta zorlanan, işsiz kalan insanların daha yüksek enflasyona maruz kalması anlamına geliyor. 

Türkiye’de endeks yani sefalet 5 yıldır düzenli bir şekilde artıyor. 2012’de yüzde 15.36 olan sefalet endeksi her yıl artarak yüzde 20’ye dayandı. Bu oran OECD ortalamasının 2.5 katı, ABD’nin 3 katı.

İşsizlik ve enflasyon oranlarının giderek arttığı Türkiye’de böyle giderse sefalet de 2017 yılında ağırlaşacak.

VATANDAŞ NASIL GEÇİNSİN?

Tabloyu değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu bu şartlarda geçinmenin zorluğunu hesapla anlattı. 

Turpcu, 4 kişilik aile için iyimser bir hesapla durumu şöyle özetledi: Ev kirası 700 TL. Aylık mutfak masraf 700 TL (4 kişilik aile için günlük 23 TL’ye denk geliyor, yani günlük kişi başı yaklaşık 5 lira harcama). Aylık fatura giderleri (elektrik, su, ısınma) 150 TL (kış şartlarında en düşük). Toplamında 1550 lira. Bu en düşük seviye. Bu ailenin çocuklarını okutması, kendilerine ve çocuklarına kıyafet alması, dışarıya çıkması gibi başka doğal harcamaları da eklendiğinde rakam çok daha büyüyecek. 

Yumurta kolisinin 15 TL olduğu, domates fiyatının 4 kat arttığı bu günlerde market alışverişini bir hafta sonra aynı bedeli ödeyerek yapmak artık imkansız.

HÜKÜMET EKONOMİYİ KONUŞMALI

Söz konusu ekonomik tabloyu, 15 yılda iç ve dış politikada yapılan hatalar ile ekonomideki aşırı partizanlaşmanın yarattığı belirten Turpcu, “Ekonomide ve dış politika yangın varken, Başkanlık sistemi tartışmaları ekonomi açısından güven bunalımı ve tedirginlik yaratmaya devam ediyor” dedi. 
Meclis’in ekonomiyi değil, kendisini yok hükmüne getirecek bir Anayasa değişikliğini çıkarmakla uğraşmasını eleştiren Turpcu, “Ekonomik krizi bile anlamsızlaştıracak bir kıyamete doğru son sürat gidiyoruz” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Müslüm Doğan okurumuzun kaçırılmasını sordu

SONRAKİ HABER

Anayasa değişikliği üzerine görüşmeler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa