10 Ocak 2017 12:13

TMMOB Diyarbakır'da ‘Sur projesi'ne itiraz etti

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu, Sur projesinin iptali için başvurusunda bulunduklarını söyledi. 

Paylaş

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sur Koruma Amaçlı Planı’nda yaptığı değişiklik ile ilgili itirazlarını Elektrik Mühendisleri Odası’nda düzenledikleri basın toplantısı ile duyurdu. 

Planın Suriçinin tarihi kent dokusu ve sosyal yaşamına zarar vereceğini belirten TMMOB İKK Sekreteri Mehmet Orak, plan uygulamasının durdurulması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz yaptıklarını açıkladı.

‘GELENEKSEL DOKU HİÇE SAYILDI’ 

Orak, inceledikleri plan değişikliği açıklama raporunun dünyaya mal olmuş miras alanı ve kentsel dokuda yapılacak her bir müdahalenin geri dönüşü olmayacak kayıpları yaratacağını belirterek, şunları söyledi: “Suriçinde geleneksel tarihi dokunun hiçe sayıldığı, tescilli yapıların görmezden gelindiği, mevcut plandaki kentsel donatı alanlarının kaldırıldığı, birçok yapının yıkımının öngörüldüğü, mahallelerde 6 karakolun inşa edileceği; bu karakolların hem ana akslarla olan hem de kendi aralarındaki ulaşım bağlantılarının çok ciddi oranda genişletmelerle sağlanacağı ve Suriçinin yıkımlardan sonra bugüne ulaşan dokusunun da zarar görmesine neden olacak ciddi kararlar mevcut dokunun artık bambaşka bir çehreye dönüşeceği göstermektedir.”

Söz konusu değişiklikte planlanan 8 metre yüksekliğinde duvarlarla çevrilecek Emniyet Hizmet alanları ile Suriçinin savunma odaklı geliştirildiğine dikkat çeken Orak, “Söz konusu plan değişikliği ile Suriçi’nde bulunan eğitim kurumları, sağlık alanları, konut ve tescilli yapılar yerine karakolların inşa edilmesi öngörülmekte. Bu savunma odaklı yaklaşım diğer tüm değerleri göz ardı etmekte ve genel şehircilik ilkelerine disiplinler arası planlanan esaslarına ve kamu yararlarına aykırılık teşkil etmektedir. Yaptığımız tespitlere göre yeni açılacak yollar ve karakol alanları içerisinde 17 adet tescilli yapı 42 yapı korunmaya değer geleneksel yapı olmak üzere toplamda 976 yapının plan kararı ile yıkımı öngörülmektedir. Tescilli yapıların korunacağı iddia edilen bu planda yeni yolların açılacağı ve karakolların inşa edilmesine ilişkin alınan kararlara rağmen bu yapıların nasıl korunacağına ilişki bir açıklama bulunmamaktadır. Söz konusu değişikliğin güvenlik amacıyla yapıldığı açıkça belirtilmiş olup Suriçi’nin dünyaya mal olmuş bir miras alanı olduğu ve kentsel dokuda yapılacak her bir müdahalenin geri dönüşü olmayacak, kayıplar yaratacağı tamamen göz ardı edilmiştir” uyarısında bulundu. 

‘OHAL’DE KENT İNŞASI YAPILMASI KABUL EDİLMEZ’ 

Plan değişikliğinin OHAL süreci ve “sokağa çıkma yasağı” devam ederken, yoğun güvenlik koşullarının uygulandığı bir süreçte yapıldığının altını çizen Orak, henüz yıkımların sağlıklı bir tespiti ve bu tespitlerin yeterli bir analizi yapılmadığını aktardı. Orak, “Plan kararları ciddi hasar görmüş son derece değerli bu alandaki yıkımların ve mevcut durumun somut ve somut olmayan sorunlarının tespitinin ardından alınmalıdır. Dolayısıyla bu süreçte yapılan planlama ve uygulama süreci sağlıklı bir plan üretme ve uygulama koşulları barındırmamaktadır. Planlar, Olağanüstü Hal koşullarının kaldırıldığı yaşamının normalleştiği bir dönemde yapılmalıdır. Olağanüstü güvenlik politikaları üzerine kent-şehir inşasının yapılması kabul edilemez” diye konuştu. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü’ Aslı Erdoğan’a

SONRAKİ HABER

HDP'li Müslüm Doğan okurumuzun kaçırılmasını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...