Ensar, 4-6 yaş arası çocuklara maket kabeyi tavaf ettirdi

İstanbul’da Ensar Vakfı’na ait bir anaokulunda 4-6 yaş arasındaki çocuklara hac kıyafeti giydirildi, çocuklar maket kabe tavaf ettirildi. 

10 Ocak 2017 11:47
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul’da Dudullu Ensar Anaokulunda, 4-6 yaş arasındaki çocuklara hac kıyafetleri giydirildi, maket kabe tavaf ettirildi.Uzmanlar uyarıyor: Bu yaştaki çocuklara soyut kavramlar öğretmen, kişiliklerini etkiler. 

Karaman’da onlarca çocuğa cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’nın İstanbul Dudullu’da bulunan anaokulunda, “Değerler eğitimi” adı altında 4-6 yaş arasında çocuklara hac vazifesinin nasıl yerine getirildiğine dair ‘simülasyonlu’ eğitim verildi. Evrensel’e ulaşan görüntülerde maket kabe etrafında dönen erkek çocuklara, hac kıyafetleri giydirildi, çocuklar Arapça ilahiler eşliğinde maket kabede tavaf ettirildi. Başka bir görselde ise, Kuran-ı Kerim’e geçen 2 öğrenci için bir etkinlik hazırlandı. Hazırlanan etkinlikte çocuklara taç takıldı. Kız çocuğa ise, beyaz bir başörtü giydirildi. 

‘ÇOCUKLAR YETİŞKİNLER TARAFINDAN NESNELLEŞTİRİLİYOR’

Konuyla ilgili görüş aldığımız Çocuk Gelişimi Uzmanı Ezgi Koman, dini kavramların yer aldığı programların çocukların kişiliklerinin gelişimi etkileyeceğini söyledi. Çocuk gelişimi açısından çocukların soyut düşünme becerileri 11-12 yaşından  sonra geliştiğini söyleyen Koman “3-6 yaş gibi sadece somut düşünme döneminde olan çocuklara; çok fazla soyut kavramların yer aldığı dinsel kavramların, olguların yer aldığı eğitim programları çocuklarda derin karmaşalara sebep olur. Onların güven duygusunu zedeler, çocuklarda korku, stres ve kaygı yaratabilir. Bu dönemde, dini kavramların yer aldığı programlar çocuklar için çok ağır yük oluşturur. Onların başarı duygusunu zedeler, kişiliklerinin özgürce gelişimini sınırlar” dedi. Koman, “Burada sorulması gereken soru neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuldu? Açıkçası bu sorunun yanıtını biliyoruz: Her zaman olduğu gibi çocuklar yine yetişkinler tarafından nesneleştiriliyor. Bu yaştaki çocukların ihtiyacı olan; onların güven duygusunu geliştiren, yaşamı anlama ve anlamlandırma süreçlerine yardımcı olan, özgür düşünebilen bireyler olarak gelişimlerini sağlayan; kendilerini korkmadan gerçekleştirebilecekleri bilimsel, neşeyle, sevgiyle ve oyunla kurgulanmış eğitim programlardır” diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Faruk Arhan’a soruşturma

SONRAKİ HABER

Yıldırım, Anayasa oylamasında açık oy kullanımını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...