10 Ocak 2017 10:17

MSF: Sırbistan mültecilere yardımı engelliyor!

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Mülteci Koordinatörü Argenziano Sırbistan hükümetinin, Belgrad’daki mültecilere yardımı engellediğini açıkladı.

Paylaş

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Mülteci Koordinatörü Stefano Argenziano, “Türkiye-Avrupa Birliği (AB) anlaşmasıyla ve Balkan yolunun resmi olarak kapatılmasıyla, AB bütün bölgeyi kendi kapısının bekçilerine dönüştürdü” dedi. 

MSF’nin internet sayfasında yayınlanan açıklamada, “Bugün, insanlar ciddi boyutta yardım sıkıntısı çekiyor ve bu da hayatlarını tehlikeye sokuyor. En zalim ve insanlık dışı Avrupa politikalarının tanığı oluyoruz, Avrupa’dan tek istedikleri güvenlik ve koruma” denildi.  

SIRBİSTAN’DA TERKEDİLMİŞ BİNALARA SIĞINDILAR 

MSF açıklamasında Balkanlardaki koşullara dair bilgiler de verildi. Buna göre, Sırbistan’da 7 bin 500 mülteci sınırdaki aşırı kalabalık kamplarda mahsur kalmış durumda. Sırbistan Hükümeti, AB ile 6 bin mülteciyi barındırma konusunda anlaştı fakat sadece 3 bin 140 mülteci kışa uygun koşullarda barındırılıyor. 

Belgrad’da çoğu Afganistan, Pakistan, Irak ve Suriye’den gelen yaklaşık 2 bin genç mülteci kent merkezindeki terkedilmiş konutlarda uyuyor, sıcaklık ise gece –20’ye kadar düşüyor. 

Açıklamaya göre Sırp yetkililer mültecilere yönelik insani yardımı kısıtlıyor, sadece gönüllülerin battaniye ve gıda yardımına izin veriyor. 

SIRBİSTAN HÜKÜMETİ YARDIMLARI ENGELLİYOR

MSF’nin Sırbistan Temsilcisi Stephane Moissaing, Sırbistan hükümetinin, Belgrad’daki mültecilere aylardır insani yardımları bloke ettiğini ve “bu stratejiyle mültecileri kamplara gitmeye zorladığını” belirtiyor: “Fakat kamplar dolu ve çoktan kapasitelerini aşmış durumda, insanlara dondurucu havada terkedilmiş binalarda uyumaktan başka çare bırakılmadı. 

Aylardır AB’ye, UNHCR’ye (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ve Sırbistan Hükümetine uzun vadel çözümler için çağrı yapıyoruz. Bu kurumların kollektif çöküşü en temel ihtiyaçların bile karşılanmamasına neden oluyor, zaten savunmasız olan insanlar daha da çok acı çekiyor. Kimileri Sırbistan ve Bulgaristan sınırında donarak yaşamini yitirdi bile!” (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü’nden Barbaros Şansal için 'acil' çağrı

SONRAKİ HABER

Bilgen: Halk bizi neyle görevlendirdiyse onu yapıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...