10 Ocak 2017 09:47

Ethem'i suçlayan kararın dayanağı polis raporu

Ethem Sarısülük'ün Avukatı Kazım Bayraktar, sanık Ahmet Şahbaz'a verilen 10 bin 100'lik para cezasının gerekçesini değerlendirdi. 

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara'da Gezi eylemlerinde Ethem Sarısülük'ün polis kurşunuyla öldürülmesi davasında gerekçeli karar basına yansıdı. Aksaray 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Sarısülük'ü vuran Ahmet Şahbaz’ı 10 bin TL’lik para cezası verdiği kararının gerekçesinde Sarısülük ve Gezi eylemlerini suç delili olarak gösterildi. Polislerin de silaha sarılma yetkisi olmasına rağmen kullanmadığı ve Gezi eylemlerinin hükümeti devirmeyi amaçlayan organize saldırı olduğunun savunulduğu kararı Avukat Kazım Bayraktar Evrensel’e değerlendirdi. 
Daha önce polis memuru Şahbaz'a 7 yıl 9 ay ceza verildiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın  açıklamalarını hatırlatan Bayraktar, Erdoğan'ın hakimleri paralellik yapıya mensup olmakla suçladığını söyledi. Erdoğan'ın böylece kararı beğenmeyerek hakimleri tehdit ettiğini belirten Bayraktar, Şahbazın avukatlarının ise güvenlik gerekçesiyle davayı başka ile aldırdıklarını dile getirdi. Mahkemenin başka ile alınma sebebinin aslında ceza veren hakimlerden kurtulmak için olduğunu ifade eden Bayraktar, “Son duruşma sanık avukatı, o hakimin tenzili rütbeyle Asliye Ceza Mahkemesi'ne tayin edildiğini, savcının da tutuklandığını söyledi. Böylece Erdoğan ile başlayan tehdidin devam ettiği hissettirildi” dedi. 

'RAPORU HAZIRLAYAN POLİSLER UZMAN BİLE DEĞİL'

Son duruşmada polis Şahbaz'a verilen 10 bin 100 TL para cezasının beraat niteliğinde bir karar olduğunu vurgulayan Baraktar, kararın gerekçesinde dayanak olacak hiç bir şeyin olmadığını belirtti. Sadece olaydan kısa bir süre sonra polis memurlarına hazırlatılan görüntü kaydı inceleme raporunun bulunduğunu aktaran Bayraktar, “Bugüne kadar iletişim fakültesi, Almanya'da radyo ve iletişim fakültesi gibi birçok yerden bilirkişi raporları alındı. Bunları bir tarafa itip polislerin hazırladığı rapordan bir cümle almışlar. 20 haziran tarihinde yani Ethem öldükten 6 gün sonra çıkan raporu hazırlayanlar görüntü uzmanı bile değil. Polislerin raporunda '40 nolu şahıs tarından atılan 39 nolu taşın polisin karnı ile kasık bölgesi arasına isabet ettiği, bu isabet nedeniyle sol kolun karın bölgesine doğru tutulduğu, vücudun kasılma hareketi sergilediği' ifadelerine yer verilmiş. Diğer bilirkişi raporlarında onca şey yazmasına karşın sadece 'taş atıldı' ifadeleri kullanılmış” diye konuştu. 

HASTANE RAPORU İLE ÇELİŞKİLİ

Polis memurları uzman olmamakla birlikte sanığa taraf kurum olduğunu vurgulayan Bayraktar, Şahbaz'ın olaydan sonra gidip 2, sonra da 7  gün istirahat raporu aldığını kaydetti. Bayraktar, bu raporlarda polisler tarafında hazırlanan raporda iddia edildiği gibi karın ve kasık arasındaki bölge değil, koldaki bir yaralanmadan söz edildiğine dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Anayurt Oteli, 30 yıl sonra yeniden izleyiciyle buluşuyor

SONRAKİ HABER

İzmir Buca’da Evrensel okurları gazete dağıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...