10 Ocak 2017 08:43

Avrupa donuyor, mülteciler yazlık çadırda

Avrupa ülkelerindeki mülteci çadırları kar altında. Midilli’de mülteciler kar altında yazlık çadırda kalıyor.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Avrupa’nın bir çok ülkesinde soğuk ve karlı hava şartları sürerken on binlerce mülteci kelimenin tam anlamıyla kaderlerine terkedildi. Timsah gözyaşlarıyla mülteciler üzerinden milyarlarca avroluk pazarlıklar yapan ülkelerin bir çoğunda, oldukça olumsuz hava şartlarına rağmen gerekli önlemler alınmadı. Mülteciler karlar altında eksi 10-20 dereceye kadar ulaşan soğuklarda yaşam savaşı veriyor. 

MİDİLLİ’DE YAZLIK ÇADIRLARDA KALIYORLAR

Özellikle Sırbistan ve Yunanistan’ın bir çok kentinde ve adalarda  donma tehlikeleri yaşanırken kurulan çadır kentler kar altında koybolmuş durumda. Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan Morias kampında kalan binlerce mülteci tüm çağrılara rağmen yazlık çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışması karşısında yetkili makamların tek ‘önlemi’ çadırların üzerine “Birleşmiş Milletler logolu branda”lar sermek oldu. 

NAYLON ÇADIRDA ODUN SOBASI

Özellikle gece saatlerinde ısının oldukça düştüğü ve don yaşanması da koşulları zorlaştırıyor. 
Söz konusu kamptta kantin olarak kullanılan bir kaç naylon barakada bulunan odun sobaları  ihtiyaca cevap vermezken göçmenler  şehrin merkezinde sığınıp, ısınacak yerler aramaya başladı.  

Bu arada Midilli belediyesi yetkililerince, belediye tarafından kurulan Karatepe bölgesindeki   konteynerlerden oluşan kampta ise şartların daha iyi olduğu ve ısınma ve sıcak yemek sorununun bulunmadığı açıklandı. 

BM: ÖNLEM ALACAĞIZ

Hava şartlarına rağmen önlemlerin alınmaması Yunanistan’da hükümete yönelik eleştirilerin yoğunlaşmasına da neden oldu. Hükümet cephesinden gerekli açıklamalar yapılmazken çok sayıda medya organı kamplarda yaşayanların “insan” olduklarını hatırlatarak bu “suç ve ayıba” neden olanların hesap vermesi gerektiği üzerinde durdu. 

Yunanistan’da göçmenlerden sorumlu olan BM temsilcisi Adrian Edouard da, “Şu anda Midilli, Samos, Ve Hios (Sakız) adalarındaki durumdan kaygı duyuyoruz. Samos adasında içlerinde kadın ve çocukların olduğu 700 kişi ısınma sorununun çözülmemiş olduğu kamplarda kalıyorlar” açıklamasını yaptı. 


 

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim katliamında ölenler için anıt yapılacak

SONRAKİ HABER

İbradı ve Kaş'ta eğitime ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...