Basın örgütleri: Çalışan değil, çalışamayan gazeteciler günü

Basın meslek örgütleri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde, gazeteciler üzerindeki baskılara dikkat çekti.

10 Ocak 2017 07:14
Paylaş

TGS ve TGC 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde “Çalışamayan Gazeteciler Günü” başlıklı basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin cezaevinde olduğu, işsiz olduğu bir ortamda bu günü kutlamanın anlamsız olduğunu söyledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeni ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde “Çalışamayan Gazeteciler Günü” başlıklı basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük katıldı.

‘GAZETECİLER GÜNÜ OLARAK KUTLAMAK ANLAMSIZ’

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü bayram olarak kutlamadıklarını söyleyen TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “10 Ocak bayram olarak kutlanıyordu ama geldiğimiz noktada bayram olarak kutlanmıyor, kutlanamıyor. Cezaevinde onlarca gazeteci onlarcası hakim karşısına çıkıyor. 3 bin civarında gazeteci işsiz kaldı. Bu durumda Gazeteciler günü olarak kutlamak anlamsız” dedi. 144 gazetecinin cezaevinde olduğunu ve habercilik yapamadığını hatırlatan Durmuş, binlerce gazetecinin işsiz olduğunu ifade etti

‘780 GAZETECİNİN BASIN KARTI İPTAL EDİLDİ’

Asıl sorunun gazetecilerin çalışamıyor olduğunu söyleyen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “780 gazetecinin basın kartı iptal edildi. 189 sözlü ve fizikse tacize uğradı. 144 gazeteci cezaevinde. 10 bini gazeteci ise işsiz” diyerek gazetecilerin iş güvencelerinin ortadan kalktığını belirtti. 15 Temmuz Askeri Darbe Girişiminin ardından özellikle işten çıkartmaların fazla olduğunu kaydeden Güneş, “Bir çok iktidar temsilcisi basın ve ifade özgürlüğünü kendilerine engel olarak görüyorlar. Haber yapmak çok tehlikeli görünüyor ve terörist olarak görünüyor. Gerçek habercilik yapmak istiyorsanız terörist olarak görüyorsunuz memur olarak kabul etseniz bu sefer farklı şeyleri kabul etmek zorundasınız. Terörizm ile yargılanmadan, hakkımızda dava açılmadan gazetecilik yapmak istiyoruz” dedi. 

‘2500’ÜN ÜZERİNDE GAZETECİNİN İŞSİZ KALDI’

Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç de ilan edilen KHK’lere dikkat çekerek, bu KHK’ler ile toplam 268 medya kurumunun kapatıldığını ve 2500’ün üzerinde gazetecinin işsiz kaldığına işaret etti. Devletin Basın İlan Kurumuna ilişkin de değerlendirme yapan Güç, “Basın ilan kurumu yönetmenliği değiştirildi. Terörden yargılanan işten atılacak, gazete sahipleri de aynı şekilde terör ile yargılanırsa ilan verilmeyecek. Bunla birçok gazetenin ilanı iptal edildi. Güç, son olarak gazetecilerin yanında olacaklarını ve onları savunmaya devam edeceklerini söyledi. Her zaman içinde gazetecilerin daha fazla bir kriz içinde olduğunu söyleyen TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, “Maliyetleri azaltma adına gazetecileri işten çıkarttıklarına şahit oluyoruz. Medya sahipliğinde tek amaç kar gütmedir. Bu kadar gazetecinin işsiz kaldığı bir yerde enformasyonda da bir düşüş olduğunu görüyoruz” diyerek bu krizden çıkmak ‘Nasıl’ sorusunun sorulması gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Aylık en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda oldu

SONRAKİ HABER

'Düzce Üniversitesi YÖK'ü MEB'e bağlı sanıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...