29 Mart 2011 15:09

'Sözünde dur Kılıçdaroğlu'

Seçimler yaklaştıkça AKP’sinden CHP’sine birçok parti vaatlerini sıralıyor. Aile sigortasından tutun da, sosyal yardımlara, işçi, emekli maaşlarına, gençlerin kadınların sorunlarına ilişkin her gün yeni sözler veriliyor.Bunlardan biri de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 milyon taşeron şirket iş&cced

'Sözünde dur Kılıçdaroğlu'
Paylaş
Fatih Torum

Seçimler yaklaştıkça AKP’sinden CHP’sine birçok parti vaatlerini sıralıyor. Aile sigortasından tutun da, sosyal yardımlara, işçi, emekli maaşlarına, gençlerin kadınların sorunlarına ilişkin her gün yeni sözler veriliyor.

Bunlardan biri de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 milyon taşeron şirket işçisini ilgilendiren “Taşeron sistemini kaldıracağız” sözüydü. Biz de bu konu hakkında CHP’li Maltepe Belediyesinde taşeron firmalara bağlı olarak çalışan Park Bahçe ve Yol Temizlik işçilerinin görüşlerini aldık.

TAŞERON KALDIRILSIN

İnka şirketine bağlı olarak çalışan işçiler bir hayli sıkıntılı. Çok geniş alana yayılmış, hangi gün nerede çalışacaklarını bilmeyen işçilerin bir iş standardı da yok. Çöp toplama, boya, park inşaatı gibi işler onlara yaptırılıyor. 11 ay çalıştırılıp, yıl sonunda tekrar işe girişlerinin yapılıp, tazminat haklarının ellerinden alındığını belirten Park Bahçe çalışanı bir işçi şunları söyledi: “Senelik izinlerimizi bile kullanamıyoruz. Her şeye zam geliyor. Yıllık 50 TL zam aldık. 800-850 TL arası ücret alıyoruz. Yol parası da yemek parası da bu paraya dahil. Borçlu yaşıyoruz. Soyunma yerleri, tuvaletler, su gibi birçok konuda sıkıntı çekiyoruz. Sigortalarımız düşük yatırılıyor. Her işe bizi koşturuyorlar. Artık kadrolu çalışmak istiyoruz. İş güvencemiz olsun istiyoruz. Kılıçdaroğlu verdiği sözü tutsun. Belediyelerinden taşeron firmaları kaldırsın.”

ÇOK İŞ AZ ADAM

Kartal, Bakırköy, Kadıköy, Ataşehir gibi ilçelerin de temizlik işlerini yürüten ALTAŞ Temizliğe bağlı Maltepe’de 400’e yakın işçi çalıştırılıyor. Bu işçilerin amirleri ve şefleri de belediyede kadrolu çalışıyorlar ve Belediye-İş Sendikasına üyeler. Taşerona bağlı olarak çalışan işçiler ise durumlarından hiç memnun değiller. Geçmiş dönemlerden bugüne çalışan sayılarında azalma olduğunu belirten işçiler “Çok iş az adamla yaptırılmaya çalışılıyor” diyor.

Bir yıl boyunca çalışmasının karşılığında 30 TL zam aldığını söyleyen bir ALTAŞ işçisi artık taşeronlaşmanın son bulması gerektiğini, belediyenin tek muhatapları olmasını istediklerini, kadrolu, sendikalı, güvenceli bir iş hayatı istediklerini belirtti. Ücretlerinin insanca yaşam seviyesinde yükseltilmesini isteyen ALTAŞ Temizlik işçisi “Biz yolları süpürüyoruz. Kılıçdaroğlu’da kendi belediyelerinin önünü süpürsün. Taşeronlaşmayı önce belediyelerinden kaldırsın” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İlköğretim öğrencisini döven öğretmene suç duyurusu

SONRAKİ HABER

İstanbul’un talanı afişe edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...