10 Ocak 2017 04:21

Anayasa görüşmelerinde ilk gün yaşananlar

TBMM'de 338 'Evet' oyu çıkmasının ardından maddelerin görüşülmeye başlandığı anayasa görüşmelerinde ilk gün yaşananlar.

Paylaş

TBMM'de anayasa görüşmeleri muhalefet partilerinin anayasa taslağına itirazlarıyla başladı.Teklifin tümü üzerinde konuşmak için kürsüye ilk olarak CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal çıktı. "147 gazeteci tutuklu. Televizyonlar sindirilmiş, dışarıda OHAL Meclis’te sıkıyönetim var" diyerek OHAL altında başlayan görümeleri eleştiren Baykal değişikliğin  'milli egemenliği ortadan kaldıracağını' söyledi.

HDP Grubu adına anayasa değişikliği teklifi üzerine konuşan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise 80 milyonu oluşturan farklı kimliklerin anayasada bulunmamasını eleştirerek "Bu metinde farklılıklar yok. Bu toplumu örenler metinde yer bulamamışlardır. Buradan özellikle 'Bu Türk anayasasıdır' diyenlere seslenmek istiyorum iktidar millletvekilleri kendi kimliklerini reddeden bir metni kabul edebiliyor mu?" dedi. Konuşmasını yaparken kürsüye tutuklu HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin fotoğraflarını da koyan Beştaş "Anayasa halk için kamu için yapılır. Toplumsal bir sözleşmedir, sözleşmenin tarafları yoksa baştan beri bu sözleşme sakattır" diyerek, OHAL sürecinin bilançosunu ve yaşanan hak ihlallerini aktardı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, muhalefet partilerinin sözcüleri konuşma yaptığı sırada uyuyan AKP milletvekilinin fotoğrafını paylaştı.

TBMM'de hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Binali Yıldırım konuştu. Görüşmeler boyunca CHP'li vekiller canlı yayın yaptı.

Genel Kurul'da konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşması için “Demokrasiye veda konuşmasıydı, hazindi” ifadesini kullandı. Kerestecioğlu, “Bugün tekçi, militarist, erkek egemen, Türkiye halkının gündemi olmayan bir kişiyi, her türlü yetkiyle başkanlığa taşımayı amaçlayan sistemi kabul etmiyoruz. Bu suça ortak olmayacağız” dedi.

Kerestecioğlu'nun bu açıklamasından sonra HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'den kararın tüm HDP'lilerin kararı olduğu açıklaması geldi.

Bilgen, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Milletvekillerimizin haksız biçimde tutuklanıp görevlerini yapmalarının engellendiği ortamda gayrimeşru paket için oy kullanmayacağız" diyerek, kararlarını açıkladı.

Görüşmeler sonrası teklif üzerinde gizli oylamaya geçildi. Ancak gizli oylamaya rağmen kabinler önünde yığılma yaşandı. CHP'li vekiller, AKP’li vekillerin kabinlere müdahale ettiğini belirterek isyan etti.

AKP milletvekilleri 'Evet' oyu verdiklerinin kayıtlara geçmesini istedi. Sosyal medya kullanıcıları, bu pozların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a liyakat mesajı olduğu yönünde yorumlarda bulundu.

Anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesine ilişkin oylamada 338 'Evet', 134 'Hayır' oyu çıktı.

ÖNCEKİ HABER

İDO ve BUDO'da bazı seferler iptal edildi

SONRAKİ HABER

İnegöl'de 185 yıllık tarihi bina yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...