10 Ocak 2017 01:19

'Artık sohbetlerimizin etkilerini fazlasıyla görebiliyoruz'

Kocaeli'den bir metal işçisi, fabrikada başkanlık sistemine dair sohbetlerini yazdı.

Paylaş

Metal İşçisi
Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları…

Ben Kocaeli’de metal fabrikasında çalışan genç bir işçiyim. 100 kişilik küçük bir fabrikanın avantajları var. Ben bu fabrikada 3 yıldır çalışıyorum. Tüm işçi arkadaşlarla iç içeyiz. Bu durum sohbet etme olanağını çok yaratıyor. Memlekette en çok tartışılan konuların başında başkanlık gelince, bu bizim tartışmalarımıza da yansıyor. Sözü uzatmaya gerek yok. Patlamalar, asker ölümleri, Suriye’deki savaş, asker cenazeleri geçim derdi iç içe geçmiş durumda. Anormal bir durum var. Farklı siyasi görüşten arkadaşla yaptığımız konuşmalar en çok başkanlık sistemi ile ilgili oluyor. Başkanlık konusunda farklı görüşler var. Öncelikle AKP’ye oy veren arkadaşlarımızın farklı fikirleri var. Öncelikle cemaat ve başkaca tarikat geleneğinden gelen işçi arkadaşlarımız ile ekonomik istikrar söylemleri, AKP için çabalayan, gecesini gündüzüne katarak AKP güzellemesi yapan kanal ve gazetelerin etkisinde olanlar “AKP propagandasından etkilenen” diye iki kesime ayırabiliriz.

Cemaatler ve benzeri örgütlenmelerden gelen işçi arkadaşlarımız din, şeriat ve benzeri görüşlerde olanlar başkanlığa evet diyeceğini söyleyebiliriz. Ve bu arkadaşlara konuşmamız çok sınırlı kalıyor. Sohbet kanallarımız sınırlı. Ama diğer AKP’li arkadaşlarımız ise ekonomik kaygılar, kredi borçları ve diğer talepleri göz önünde bulundurarak başkanlığa evet demeyeceğini diyenler de var, bu konuda kararsız olanlar da var. MHP’li arkadaşlarımız ise başkanlık konusunda aslında daha net tavırlı diyebiliriz. Bunu Bahçeli’nin bir oyunu olarak düşünüyorlar oyunu şöyle görüyorlar: “Bahçeli başkanlık konusunu gündemden kaldırmak için AKP’ye destek vererek bunu millete götürmesini sağlayacak fakat tabanda ‘Evet’ kampanyası başlatmayacak ve kendi tabanı ‘Hayır’ kullanacak.” Birçok MHP’li böyle düşünüyor.

Dedim ya, memleket normal bir dönemden geçmiyor ki sohbet etmek tartışmak kolay değil. Birçok konuda konuşup tartışmak istiyoruz. En başından beri bunu yapmaya çalıştık. Birçok yol yöntem denedik. Anlamaya çalıştık. Yardımcı olmaya çalıştık. Tabi kolay değil bu tartışmalar. Ama artık sohbetlerimizin etkilerini fazlasıyla görebiliyoruz. AKP’li işçiler ile bazı konularda yakınlaştık diyebiliriz. İşimiz kolay olmayacak bunun farkındayız.

ÖNCEKİ HABER

Karacabey: İnsanlığın işlediği korkunç suçlara bakıyoruz

SONRAKİ HABER

Kader yılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...