09 Ocak 2017 17:42

Adalet Bakanı: Bizimki Atatürk anayasalarına dönmektir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu’nda süren anayasa değişiklik görüşmeleri sırasında konuştu. Başkanlık sistemine dönük eleştirilere ve tepkilere değinen Bozdağ, “Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir” dedi.

Anayasa değişikliği ile güçlü iktidar, güçlü yasama, hızlı karar alma ve uygulamanın temellerinin atılacağını söyleyen Bakan Bozdağ, “Cumhurbaşkanlığı sistemi doğrudan ülkemizin bekasıyla da ilgilidir” iddiasında bulundu.

‘Tek adam’ sistemi eleştirilerine ilişkin de konuşan Bozdağ, “Değişiklik tek bir kişinin iktidara getirilmesi değişikliği değildir. ‘OHAL’de anayasa değişikliği görüşülemez’ mantığını kabul etmek mümkün değil. Çünkü bu gazi meclis Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği yıllarda, 1921 anayasasını yapmış ve yürürlüğe koymuştur. O gün hiç kimse çıkıp da ‘Kurtuluş Savaşı var, anayasa yapma vakti değildir’ dememiştir. Eğer bugün ‘Anayasayı görüşemeyiz’ dersek, parlamentoda hiçbir şeyi görüşemeyiz. Bazıları Türkiye’de her büyük değişiklik olduğunda buna karşı çıkıyorlar. Değişimlere ‘Hayır’ diyerek bunları önleyemediniz. Bu bir rejim değişikliği olarak takdim edilemez. Hükümet sistemi değişikliğidir” dedi.

Anayasa değişikliğine Mustafa Kemal’i referans gösteren Bakan Bozdağ şöyle konuştu:
“Sanki meclis kapanıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Yeni sistemle meclis daha da güçlendirilecek. Yasama güçlendirilmektedir. Partili cumhurbaşkanı Türkiye’nin yeni tanıştığı bir şey değil. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk partili, milletvekili, genel başkan. İsmet İnönü de öyle. Ne oldu tarafsızlığına halel mi geldi? Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

THY yarın için planlanan 121 seferini iptal etti

SONRAKİ HABER

Halı sahanın çadırı çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa