09 Ocak 2017 15:10

HDP Fırat Kalkanı’nı Meclise taşıdı

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin Başbakan Binali YIldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Fırat Kalkanı operasyonunu TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’a “Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında kaç asker hayatını kaybetmiş ve kaç asker yaralanmıştır? Operasyon kapsamında kaç asker görev yapmaktadır?” diye sordu. Toğrul, Başbakanın “Kürt koridoruna izin vermeyeceğiz” açıklamasını da sordu.

Mahmut Toğrul, Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle Meclise verdi soru önergesinde, Başbakana şu soruları yöneltti:

- Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında kaç asker hayatını kaybetmiş ve kaç asker yaralanmıştır? Operasyon kapsamında kaç asker görev yapmaktadır?

- TSK ile birlikte hareket eden örgütler hangileridir ve bu örgütlerden kaç kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır? Bu örgütlere TSK’nin zırhlı araçları teslim edilmiş midir? Edilmişse hangi yasal zemine dayandırılarak bu uygulama hayata geçirilmiştir?- Sosyal medyada yayınlanan bir takım görüntülerde TSK’ye ait oldukları açıkça görülen zırhlı araçların sağlam olarak IŞİD tarafından ele geçirildiği görülmektedir. Bu zırhlı araçların personellerinin akıbetleri hakkında detaylı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?-

- El-Bab’ın işgal edilmesini “vatan savunması” olarak açıklamanız ile “Kürt koridoruna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmanızın Kürtlerin ne yurt içinde ne de yurt dışında statü elde etmesini istemediğiniz anlamını ortaya çıkarmaktadır. Bu politikanızın devam ettirilmesi halinde derinleşecek bölgesel istikrarsızlığın sonuçları hakkında herhangi bir öngörünüz bulunuyor mu?

- Fırat Kalkanı Operasyonu sizin açınızdan ne şekilde sonuçlanır ise hedefinizi gerçekleştirdiğinizi düşünerek oradan çekileceksiniz? Veya oradan çekilmeyi düşünmekte misiniz?

- Arap basınında yer alan Rusya’nın Fırat Kalkanı operasyonuna verdiği destek karşılığında, Türkiye’nin Halep konusunda sesiz kaldığı iddiası hakkında ne düşünmektesiniz?

- Suriye Ordusu’nun, Selefi-Cihatçı silahlı grupları Türkiye sınırlarına çekilmeye zorlayacak bir stratejiyi izlemesi halinde, on binlerce savaşçı buharlaşmayacağına göre hükümetiniz, bunların ölümcül potansiyelleri karşılığında nasıl bir mücadele yürütecek?

- Dünya kamuoyunca IŞİD-Türkiye ilişkileri bilinen bir gerçektir. IŞİD’in Türkiye tarafından yalnız bırakılması karşılığında, IŞİD’in Türkiye’ye ödetmek istediği bedele karşılık, hükümetiniz olarak ne gibi önlemler alacaksınız? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler yapılıyor

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de okullar yarın tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...