09 Ocak 2017 14:54

Safran Boya işçileri 9 yıldır mağdur

2007'de iflas kararı alınan Safran Boya işçileri, alacakları hala ödenmediği için 1. İflas Müdürlüğü hakkında savcılığa şikayette bulundu.

Paylaş

2007’de iflas kararı alınan Safran Boya’da İstanbul 1. İflas Müdürlüğü tasfiyeyi 9 yıldır hâlâ gerçekleştiremedi. Alacaklarını isteyen işçiler, müdürlük çalışanlarını Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet etti.

İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 3 Eylül 2004’te iflası istenerek aleyhinde dava açılan ve 18 Mayıs 2007 tarihli duruşmada işverenin itirazına karşın iflasına karar verilen Safran Boya ve Kimya Sanayi AŞ’nin eski çalışanlarının mağduriyeti sürüyor. Merkezi İstanbul’da, fabrikası Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yer alan fabrikanın üretimi durdurmasının üzerinden 13, fabrikaya ilişkin iflas kararının ardından 9 yılı aşkın süre geçti ama yaklaşık 200 kişinin kıdem ve ihbar tazminatları ile kimi işçilerin birkaç aylık maaşları dahi içeride kaldı. Çok sayıda işçinin haklarını aldığını görmeye ömrü dahi yetmedi.

TASFİYE KARARLARI HEP ASKIDA BIRAKILDI

Safran Boya mağdurları iflas dairesinden umudu kesince şikayetçi olmayı kararlaştırdı. Mağduriyetlerine sebep olduğu gerekçesiyle iflas dairesi memurlarının işlemleri hakkında İstanbul Çağlayan’daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayetçi oldu.

Safran Boya firması çalışanlarından, Dilovası’da oturan Naim Sonay tarafından yapılan suç duyurusunda, “İflas dairesi tarafından firmaya dair birçok kez tasfiye kararı alınmasına rağmen bir türlü firmanın tasfiyesi yapılmamıştır, hep askıda bırakılmıştır. Aradan geçen zamana rağmen da tasfiye hala gerçekleşmemiştir” denildi.

İFLAS DAİRESİ YOKUŞA SÜRDÜ

Firma çalışanlarından Fikri Türeyen ise süreci şöyle anlattı: “19 Nisan 2004 tarihinde iş akdime son verilen Safran Boya’dan işçilik hak ve alacaklarım için iflas masasına alacak kaydında bulundum. İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından firmanın iflasına karar verilmesinin ardından İstanbul 1. İflas Müdürlüğü’nün 2007/12 sayılı dosyasıyla firma müflis olup iflas idaresi yönetimine geçmiş, tasfiye işlemleri başlamıştır. İflas idaresi; şirketin tasfiye sürecinde alacaklarımızı tahsil etmede zorluk çıkarmış, yapmış olduğu işlemlere tarafımızı mağdur etmiş ve tasfiyeyi gerçekleştirmeyerek alacaklarımızı tahsil edemememize neden olmuştur. Ayrıca kısa sürede tasfiyenin gerçekleştirileceğine dair bir emare de bulunmamaktadır. İflasın açılmasından itibaren 9 yıl gibi uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen iflas idaresinin kanaatimizce layığı ile ve tasfiyeyi hızlandıracak şekilde çalışmaması nedeniyle tasfiye konusunda herhangi bir yol kat edilmemiştir. Bu nedenle işçilikten kaynaklanan hak ve alacaklarımızı tahsil edemediğimiz gibi o günden bugüne birçok arkadaşımız da vefat etmiş, borçlarını dahi ödeyememişlerdir. Ciddi hak kaybına uğradığımız ortada olduğu gibi alacaklarımızı ne zaman tahsil edeceğimiz konusunda bugünden belirli bir tarihte görülmemektedir.”

1996 yılına kadar Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerinde o yıl içinde işveren hamleleri ile sendikanın da tasfiye edildiğini kaydeden işçiler, “En kötü sendika, sendikasızlıktan iyidir. Şayet işyerimiz sendikalı olsaydı sorunumuzu çoktan çözerdik diye düşünüyoruz” dediler. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mesai bitti, kar çilesi başladı

SONRAKİ HABER

Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...