09 Ocak 2017 14:41

Sanayi üretimi beklentileri karşılamadı

Sanayi üretim oranları geçen aya göre değişim göstermeyerek yerinde saydı.

Paylaş

Kasım ayı sanayi üretimi geçen aya göre değişim göstermedi ve  beklentilerin altında kaldı. Beklenti yüzde 0.8 artış yönündeydi.

Yıllık bazda ise yüzde 3.6 olan beklentilerin altında yüzde 2.7 artış kaydetmiş oldu. Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre ihracattaki gerileme devam etti. Yeni haftaya rekorla başlaşan dolar ve avro sanayi üretimnin beklentileri karşılamaması üzerine rekor kırmaya devam etti.

YERİNDE SAYDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.3 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.5 arttı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.8 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, 2016 yılı kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2.6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 5.7 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 6.7 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında ve deri ve ilgili ürünlerin imalatında gerçekleşti.

EKİMDE ARTMIŞTI

Ekim ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 2, aylık yüzde 3.7 artmıştı. Beklenti yıllık yüzde 1.5, aylık yüzde 4 seviyesindeydi. Eylül ayında ise sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3.1, aylık bazda yüzde 3.8 düşmüştü. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İhracatta düşüş sürüyor

SONRAKİ HABER

Suriyelilerin geçici ikamet çilesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...