09 Ocak 2017 14:13

Erdoğan’ın 'döviz bozdurun' çağrısı 1 hafta etkili oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘döviz bozdur’ çağrısı sadece 1 hafta etkili oldu. 1 haftalık düşüşün ardından başlayan yükseliş trendi sürüyor.

Paylaş

Bülent FALAKAOĞLU
İstanbul

Bankalardaki döviz mevduatındaki artış sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın ‘dövizler bozdur’ çağrısıyla  dövizler bozdurulurken döviz hesaplarında düşüş yaşanmıştı.

Hesaplardaki düşüş sadece 1 hafta etkili oldu. Ardından başlayan yükseliş trendi hâlâ devam ediyor. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının aksine, değer kazanan paralara olan talebini artırdı.

ŞİRKETLER DÖVİZ ALDI

Bireysel ve bankalar hariç kurumsal döviz mevduatları ardı ardına üçüncü haftada da yükselerek liraya olan güvenin azaldığını işaret etti.

Özellikle yabancı para ile borçlanmış ve döviz açığı olan firmalar döviz alımını sürdürüyor. Söz konusu alımların sürmesinde, çoğu sanayi, inşaat, hizmetler sektörlerinde olan firmaların 213 milyar dolar borcu bulunması belirleyici oluyor. Çünkü dolar fiyatının hızlı artışı, borcu olan şirketlerin dolar talebini kamçılıyor.

Dolardaki her 1 kuruşluk artış şirketlerin toplam borç yükünde 2 milyar TL’lik artışa yol açıyor. Bu nedenle döviz borcu olan şirketler, düşük kurdan döviz alarak, kurlardaki yükselişi en az zararla atmak istiyor.  

Döviz kurlarındaki artış sonrası TL, 2017 yılında dünyanın en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

YENİ MİLYONERLER

Sadece döviz hesapları kabarmadı aynı zamanda hesabında 1 milyon lira veya üzeri parası olan mudi sayısı da arttı. 2016 yılında milyoner mudi sayısı 6 bin 25 kişi daha arttı. Böylece hesabı olan milyoner sayısı 106 bin 999’a ulaştı.

Özellikle sonbahar aylarında milyoner sayısı hızlı artış gösterdi. Söz konusu artışta dövizdeki yükselişin etkili olduğu, bazı kişilerin dövizdeki artışı fırsata çevirdiği düşünülüyor.

KAMPANYA ALTIN İTHALATINI ARTIRMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Dolar satıp altına yatırım yapın’ önerisi sonrası aralık ayında altın ithalatı artış göstermişti.

Aralık ayında 1.6 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleşmişti. Böylece altının ağırlıkta olduğu inciler, kıymetli taş ve metal mamulleri kalemi 2015 Aralık ayına göre yüzde 332 artış göstermişti. Eğer altın ithalatı bu kadar artmasaydı aralık ayı ithalatı bir önceki yıla göre azalmış olacaktı. ‘Döviz bozdur’ kampanyası altın ithalatını artırarak Türkiye’nin döviz açığını daha da büyütmüştü.

ÖNCEKİ HABER

THY'ye ait 25 uçak Atatürk Havalimanı'na iniş yapamadı

SONRAKİ HABER

‘Barış ve demokrasi gelene kadar mücadele edeceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...