09 Ocak 2017 13:17

Kar, hamsiyi de vurdu

Samsun'da şiddetli fırtına ve kar yağışı nedeniyle balıkçılar denize açılamıyor. Bu nedenle tezgahtaki hamsinin fiyatı da yükseldi.

Paylaş

Samsun ve çevresinde etkili olan kar yağışı ve fırtına balıkçıları da olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Karadeniz'e açılamayan balıkçı tekneleri limanlarda beklemeye devam etti. Bu durumu balık fiyatlarının da artmasına neden oldu. Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Atıf Malkoç, hava şartlarının balıkçılara engel olduğunu belirterek "Türkiye'de yaklaşık 1700 civarında trol ve gırgır teknesi var. Şu an bunların yüzde 70'i hava şartları nedeniyle denize açılamıyor. Açılanlar da çok az balık tutabiliyor. Haliyle bu durum balık fiyatlarını da etkiledi. Şu an Samsun'da hamsinin kilogram fiyatı 7-15 TL, Mezgit 10 TL, istavrit ise 15 TL civarında. Tabi şöyle bir durumda var hamsinin fiyatı bolluk olsa dahi 5 TL'nin altına düşmez. Çünkü diğer giderlerin masrafları arttı. Fırtınalı havanın devam edeceği tahmin ediliyor. Böyle bir durumda balıkçılarımız denize açılması zor gibi görünüyor" dedi.

Karadeniz'de hamsinin boyunun bu yıl 9-12 santimetre civarında olduğunu belirten Malkoç, “Tutulan hamsi ince. Bu yıl fazla iri hamsi yok. Tutulan hamsinin yüzde 20'si iri hamsi. Bunun dışında istavrit ve mezgitte sorun yok. Onlar da denizde mevcut. Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığı 10 dereceye düştü. Hamsi bu sıcaklıkta toplu halde duruyor ancak biz denize açılamıyoruz. Hamsinin yağlanması da tamamlandı. Şu an tam yağlı güzel hamsi tüketebiliriz” diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan batıya: Dost demeye dilim varmıyor

SONRAKİ HABER

ABB işçileri de greve ‘Evet’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...