09 Ocak 2017 13:11

Erdoğan'dan batıya: Dost demeye dilim varmıyor

Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Erdoğan, batının çifte standart uyguladığını savunarak, batı ülkeleri için 'dost demeye dilim varmıyor' dedi.

Paylaş

Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, batının çifte standart uyguladığını savunarak, batı ülkeleri için "dost demeye dilim varmıyor" sözlerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9. Büyükelçiler Konferansında büyükelçilere hitap etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan konferansta konuşan Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine dikkat çekerek, girişimi, "devlet tarihinin en alçak terör eylemi" olarak nitelendirdi. 

Cemaate yönelik mücadelenin süreceği mesajını da, "Sinsi bir kanser hücresi gibi içimizde büyüyen, son 25 yıldır dünyayı bir ahtapot gibi saran böyle bir örgütle mücadele muhakkak kolay değildir. Bu mücadele, uzun zaman ve mesai alacaktır ama biz asla pes etmeyecek, rehavete kapılmayacağız" sözleriyle dile getiren Erdoğan, batı ülkelerine de ağır eleştirilerde bulunarak, şöyle devam etti: 

"Sığınma hakkı, Suriyeli masumlardan, Arakanlı mazlumlardan, Afganistanlı, Afrikalı gariplerden esirgenirken Fetocu ve PKK'lı teröristlere altın tepside sunuluyor. Canını kurtarmak için bir tas çorba için kapılarına gelenleri kovanlar, darbecilere ve azılı teröristlere sahip çıkmaktadır. 'Dost' demeye dilim varmıyor ama en azından müttefik bildiğimiz ülkelere yakıştıramadığımız bu tablo karşısında elbette üzülüyoruz. Bakıyorsunuz şu anda ülkemizde kara listede olup kaçan Fetö Terör Örgütünün mensubu, Amerika'da bir üniversiteye rektör olarak atanabiliyor. Bu ne menem iştir, bu nasıl bir şeydir?"

‘ADALET TERAZİSİNE HALEL GETİRMEDEN…’

Erdoğan, işten atmalar, gözaltı ve tutuklamalarla birlikte yüzbinlerce kişiyi mağdur eden uygulamalara rağmen adaletten şaşmayacaklarını savunarak, "FETÖ'nün manipülasyonlarına ve süreci sulandırma çabalarına karşı daima müteyakkız olacağız. Adalet terazisine halel getirmeden, sapla samanı karıştırmadan, masumla suçluyu iyi ayırt ederek mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yabancı düşmanlığına işaret ederek, Türkiye'de bu konuda yaşanan sıkıntılara değinmeden sorunu batı ile sınırlı tutan Erdoğan, "Yurt dışında yaşayan insanımız için ciddi bir güvenlik tehdidine dönüşen 'İslam düşmanlığı' ve 'yabancı karşıtlığı' konularını artık devletimizin öncelikli gündemine almış bulunuyoruz" dedi.

Rojava konusundaki karşıtlığını bir kez daha dile getiren ve batı ülkelerini kendilerine destek vermemekle suçlayan Erdoğan, "Son dönemde DEAŞ ile mücadele konusunda, maalesef müttefiklerimizin ve koalisyon odaklarının sınıfta kaldıklarını ifade etmek istiyorum. Güney sınırımız boyunca bir terör koridorunun veya terör örgütlerinin yuvalandığı kurtarılmış bölgelerin oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Milli güvenliğimizi ilgilendiren konularda masada ve sahada olmaya kesinlikle devam edeceğiz. Öte yandan, Irak'taki gelişmelere de kayıtsız kalmadık, kalmıyoruz ve kalmayacağız" şeklinde konuştu. 

'DIŞ POLİTİKADA BAŞARILIYIZ'

Rusya ve İran'la Moskova'da düzenlenen toplantı ve diğer görüşmelerle Astana sürecinin zemininin hazırlandığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an devam eden ateşkes, kırılgan olmasına, pek çok ihlallerle karşılaşılmasına rağmen, çok önemli bir fırsat penceresidir. Uzun bir dönemden sonra Suriye'de siyasi süreç aracılığıyla barışın sağlanması noktasında bir umut belirmiştir. Bunun heba edilmemesi için çalışmaya devam edeceğiz."

Erdoğan, yoğun eleştirilere hedef olan ve çöktüğü belirtilen Türkiye dış politikasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, "Dış politikamızı dar, kurumsal ve ideolojik kalıplara, 'bekle gör'lere, 'acaba kim ne der', bunlara mahkum edemeyiz. Stratejik etkinliği hedefleyen, girişimci ve vicdani diplomasi anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. 'Önce tedbir sonra tevekkül' diyerek önlem almalı, devrede kalmalı, aktif çaba göstermeliyiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, AB'ye de mülteciler konusunda "ipe un sermekle" eleştirdi.

UMUDU TRUMP DÖNEMİNE BAĞLADI

ABD'yi kararlı, güçlü ve tereddütsüz biçimde müttefiki Türkiye'nin yanında görmek istediklerini belirten Erdoğan, "Yeni Başkan Trump'ın 20 Ocak'ta görevi almasıyla özellikle birlikte karşılıklı diyaloğu hızlandıracağımıza inanıyorum. Bilhassa bölgesel konularda Sayın Trump ile anlayış birliğine vararak kısa zamanda mesafe kaydedeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan, AB üyelik sürecini de uzun süreden sonra, "Avrupa Birliği'nin tam üyelik sürecine verdiğimiz öncelik değişmemiştir. Avrupa Birliği halen ülkemiz için stratejik bir tercihtir" sözleriyle değerlendirdi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de dolu yağışı etkili oldu

SONRAKİ HABER

Kar, hamsiyi de vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...