09 Ocak 2017 11:13

TGS İzmir Şube: Gazeteciler açlık ve cezaevi kıskacında

TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, özgürlük, barış, adalet taleplerini yinelediklerini bildirdi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, son iki yılda 10 bin 500’ün üzerinde basın çalışanının işini kaybettiğini, 4’ü İzmir’den olmak üzere 144  gazeteci, yönetici ve yazarın cezaevinde bulunduğunu belirtti.

Gazetecilerin açlık ve cezaevi kıskacında olduğunu belirten Hüner, “Basın Mesleğinde Çalışanlarla İşverenler Arasındaki İlişkileri Düzenleyen 5953 Sayılı Kanun’un bazı maddelerinin değiştirilmesine ve bu kanuna bazı maddeler eklenmesine dair kanun, 4 Ocak 1961 günü kabul edildi. 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alındı. O dönemde basın emekçilerine, çalışanlara önemli kazanımlar sağlayan haklar, ne yazık ki 56 yılda eridi gitti.  Gazeteciler,  O dönemde elde ettikleri çalışma koşullarının neredeyse bugün hiçbirine sahip değiller” dedi. 

TGS’nin 10 Ocak’ı Türkiye’de uzun yıllardır bir bayram havasında kutlamadığını ifade eden Hüner, “Gazetecilerin açlık ve cezaevi kıskacından kurtulması, halkımızın sağlıklı bilgiye erişim hakkı  için özgürlük, barış ve adalet taleplerimizi yineliyoruz” dedi.

Hüner, TGS olarak, cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakıldığı, işsiz gazetecilerin iş bulduğu, adliye koridorlarında gazetecilerin yargılanmak için değil haber yapmak için bulunduğu, sansürün, oto-sansürün olmadığı, basın özgürlüğünün tüm kurumlarda hayat bulduğu dönemde 10 Ocak’ı “bayram” olarak kutlayacaklarını dile getirdi. 

“Hapislere zindanlara tıkılabiliriz, hatta öldürülebiliriz, işsiz kalabiliriz, basın kartlarımız devlet tarafından iptal edilebilir, mahkemelere çıkartılabiliriz. Özgürlüklerimizin yok edilmeye başlanmasıyla karşı karşıya kalabiliriz” diyen Hüner öldürülen gazetecilere sözlerinin olduğunu gazeteciliği onurlu, erdemli ve teslim olmadan yerine getireceklerini ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: 11 vekil rehinken anayasanın meşruiyeti olmaz

SONRAKİ HABER

Onat Kutlar ölümünün 21'inci yıldönümünde anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...