09 Ocak 2017 11:12

Demirtaş: 11 vekil rehinken anayasanın meşruiyeti olmaz

Anayasa görüşmeleri devam ederken HDP grubu, tutuklu Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın mesajını okudu.

Paylaş

TBMM’de anayasa görüşmeleri devam ediyor. HDP Grup Başkanveli Ahmet Yıldırım, görüşmeler sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın TBMM Başkanlığına illettiği mesajı okudu.

Toplantı eksik katılımla yapıldığına dikkat çeken Yıldırım’ın okuduğu mesajda milletvekilleri tutukluyken yapılan anayasanın meşruiyetinin sorgulanacağı ifade edildi.

Demirtaş’ın ilettiği mesajın tamamı şöyle:
“Ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren tarihi önemde Anayasa değişikliği teklifi bugün itibariyle Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacaktır. Görüşmelerin sonucunda Parlamento’nun ne yönde karar vereceğini hep birlikte göreceğiz.

Ancak Parlamento’nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten ‘rehin’ alınmışken, bizlerin Parlamento’da görüşlerimizi ifade etme ve Anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır.

Siyasi görüşlerimizi içeren ve TBMM adresine gönderdiğimiz mektuplar önce Adalet Bakanlığına fakslanmakta ve bakanlığın gizli talimatı ile mektuplarımıza yasa dışı bir şekilde el konulmaktadır.

Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamento’daki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur.

Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır. Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz. Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil edecektir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliği TIR'ların trafiğe çıkmasını yasakladı

SONRAKİ HABER

TGS İzmir Şube: Gazeteciler açlık ve cezaevi kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa