09 Ocak 2017 10:52

Kerestecioğlu: Anayasa değil gizli bir anlaşmadır

HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te görüşülecek olan Anayasa değişikliğinin bir anayasa değil gizli bir anlaşma olduğunu söyledi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında görüşmelerine başlanacak olan Anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
Kerestecioğlu, “Bugün bir teklif olarak önümüze getirilen, gerçek bir anayasa teklifi değil” diyerek, gerçek bir Anayasa teklifinin halkın sorunlarına çözüm olan bir Anayasa olması gerektiğini söyledi. 

Kerestecioğlu, konuşmasında “Bugün yapılan; aslında aylardır tek tip, otoriter, baskıcı Olağan Üstü Hal iktidarlarını yasayla daha kalıcı hale getirmek. Halk bugün gerçekten dolar kaça yükseldi, ona bakıyor. Arçelik'ten 600 işçi çıkarılmış, o işçiler ‘Ben hayatımı nasıl idame ettireceğim?’, ona bakıyor. Yıllardır iş cinayetlerinde ölen insanlar, onların yakınları acaba yeni iş güvenliği, iş sağlığıyla ilgili bir düzenleme olacak mı, buna bakıyor. Kadınlar, nasıl insanca bir iş bulurum, şiddete uğrarsan nasıl boşanırım, nereden yardım alırım bunları düşünüyor. İnsanların gündemi aslında buyken; hâlâ katliamları gerçekleştiren birçok kişi henüz bulunamamışken, adliyeye teslim edilememişken, insanlar kendi yaşamlarıyla, çocuklarının hayatlarıyla, eğitimleriyle, gelecekleriyle, ceplerindeki parayla ilgili, emeklilikleriyle ilgili, sağlıklarıyla ilgili endişe içerisindeyken biz kalkıp da ‘Acaba burada tekçi bir başkanlık rejimini getirebilir miyiz?’i tartışacağımız, bundan başka hiçbir madde içermeyen bir anayasa teklifini görüşeceğiz. İşte bunu görüşeceğiz arkadaşlar, bu tek adam rejimini kalıcılaştırmak için yapıldı bu Saray. Bugün çalıştırılmayan, oysa gerçekten çalıştırılsa halkın birçok sorununa çözüm bulacak parlamento bypass ediliyor.” dedi. 

‘ANAYASA İLE KARŞI DARBE YAPILIYOR’

“Bugün Türkiye’de bizim adına gizli anlaşma dediğimiz Anayasa tartışmalarını, yine bir darbe girişimi ardından yapılan karşı darbe ve OHAL koşulları içerisinde iki parti kapalı kapılar ardında yürüttüler” diyen Kerestecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki teklife göre yasamanın yürütmeyi denetlemesi mümkün değil. Yürütmeye müdahale imkanları ortadan kalkıyor. Hiçbir zaman yeterince bağımsız olmayan yargı, daha da bağımlı hale gelecek. Bu sistemle, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına devrediliyor. Cumhurbaşkanı bütün kabineyi, tek bir ağızdan belirliyor. Üstelik Meclis artık bu Bakanlar Kurulunu denetleyemiyor. Bugün muhalefetin gündeme getirmesinden çok rahatsız oldukları Gensoruları Meclis veremiyor, yani Bakanları soruşturamıyor. Cumhurbaşkanı artık partili olduğuna göre, Erdoğan AKP’nin başına geçiyor. Hem partiyi, hem devleti kendisi yönetiyor. Partiyi yöneten Cumhurbaşkanı, elbette milletvekillerini de seçiyor. Üstelik bugün Erdoğan için oluşturulan bu tek adam sistemindeki yetkileri darbeyle başa gelen bir Cumhurbaşkanı da kullanabilir. Meclis Cumhurbaşkanının güdümüne giriyor. HSYK’nın yarısını, Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12’sini Cumhurbaşkanı atıyor. Yüksek Yargı Cumhurbaşkanına bağlanıyor. Evet, Bu hafta söz konusu değişiklik adeta yangından mal kaçırır gibi Meclis’e getiriliyor. Süreçteki hukuksuzlukları da bir bir saymak gerekiyor.”

GİZLİ OYLAMA ENDİŞESİ 

Kerestecioğlu, geçtiğimiz Cuma günü “Torba Tasarı” görüşmelerinde, AK Partili milletvekillerinin Meclis'te olmayan milletvekilleri yerine yoklama kağıtları vermelerini anımsatarak, “Bu nedenle Anayasa ve İçtüzüğe uygun olarak tüm vekillerin gizli oylama usulüyle ve hür iradeleriyle oy kullanabilmeleri için özellikle gayret göstereceğiz. Hayır deme ihtimali olan vekillerin başka vekillere zimmetleneceği, iktidarın ‘badi’ sistemini kullanacağı gibi iddiaların basında gündeme geldiğini görüyoruz. Bizler Meclis’teki tüm vekillerin, kendi kararlarını verebilme basiretine ve temsil yetkisine sahip olduklarını düşünmek istiyoruz.” 

GÖRÜŞMELER CANLI YAYIMLANSIN 

Kerestecioğlu, Anayasa değişikliği görüşmelerinin, Genel Kurul çalıştığı süre boyunca canlı yayınlanmasının sağlanmasına dair bir dilekçeyi de Meclis Başkanlığı’na sunduklarını belirterek, dilekçeye dair herhangi bir geri bildirim almadıklarını söyledi. Kerestecioğlu, “Rejim değişikliğini içeren ve halkımızın geleceğini hayati önemde etkileyecek olan ‘Anayasa değişikliği’ görüşmelerinin, vatandaşlarımızın tamamı tarafından şeffaf bir biçimde takip edilebilmesi halkın en doğal hakkıdır. Meclis Başkanı’na bu talebimizi buradan tekrar sözlü olarak iletiyorum” diye konuştu. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği’nin de gözü Kıbrıs’ta

SONRAKİ HABER

Ege'de fırtına uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...