09 Ocak 2017 10:31

Toplumsal bellek: 444

Tiyatro Agon, yeni oyunu 444 ile bir çağrı merkezinde yaşananlar üzerinden duyarsızlaştırılmak istenen topluma mesaj veriyor.

Paylaş

Mersin’de bir grup tiyatrocunun bir araya gelerek kurdukları Tiyatro Agon, yeni oyunu 444’ü dün akşamki gösterimiyle izleyicinin beğenisine sundu. 444, bir taraftan gelişen teknoloji karşısında insanlığın geleceğini anlatmak isterken diğer taraftan da topluma dayatılmak istenen 3 maymun karakterine farklı bir eleştiri getiriyor.

TEMEL İLKE SİSTEMİN BOZULMAMASI

Oyun 444, çağrı merkezinde uzun yıllardır çalışan Yadigar’ın yeni çalışma arkadaşı Mustafa’nın işe başlaması ile sahne alıyor. Çağrı merkezi işini ek iş olarak yapan Mustafa, işverenlerinin tüm uyarılarını ve işinin tüm kurallarını bir bir ezberlemiş ve artık dünya koşullarının değişebileceğine inancını yitirmiştir. Ancak Yadigar ise Mustafa’ya göre aykırı ve inancını az da olsa koruyan bir kişilik.

Her iki karakter de çağrı merkezinde istemeyerek çalışmayı sürdürürler. Çağrı merkezi günümüz çağrı merkezlerinden biraz daha farklı olarak insanların yaşamlarının belli günlerinde yapacakları işleri kayıt altına alarak, günü geldiğinde hatırlatma görevinin yanı sıra bireylerin oy vereceği partiden, bir sonraki gün giyeceği kıyafete kadar her bilgiyi sahibine hatırlatma görevini üstlenmiştir. Yani bir nevi toplumsal bellek görevi gören çağrı merkezinde, her şeyin yolunda gitmesi ve sistemin asla bozulmaması temel ilkedir.

Oyunun ilerleyen bölümlerinde tüm çağrı merkezlerinin bir grup hacker tarafından ele geçirilmesi ile birlikte Yadigar ve Mustafa ne yapacaklarını bilemez hale düşer. Mustafa ikramiye almak için gelen tüm çağrılara cevap verilmesi taraftarı iken, Yadigar ise sistemdeki arıza nedeniyle cevap vermeyerek çağrı merkezini sürekli meşgul tutma fikrindedir. Ancak Mustafa’nın ısrarı ile çağrılara cevap verirler. Bir süre sonra ise sistemdeki tüm bilgilerin silindiği ortaya çıkar. Ne yapacaklarını bilemeyen ikili beklemeye koyulurken, sistemin bir grup tarafından ele geçirildiğini fark ederler. Böylece sistemi ele geçiren kesimin seçimlere 2 hafta kalması nedeniyle siyasi iktidar tarafından yapıldığını sanırlar. Ta ki sisteme yüklenen bilgileri görene kadar.

TOPLUMUN HAFIZA MERKEZİ GÜNCELLENİRSE...

Sistem, siyasi iktidar tarafından değil topluma unuttuklarını hatırlatmak ve sistemin hatalı olduğunu göstermek isteyen bir grup tarafından ele geçirilmiştir. Milyonlarca yeni bilginin sisteme yüklenmesi karşısında oyuncularımız ya yeni yüklenen bilgileri tamamen silecektir ya da yeni bilgileri olduğu gibi bırakarak, toplumun unuttuğu acıları ve gerçekleri yeniden hatırlamasına izin verecektir.

Tabiki Mustafa sistemin savunucusu olarak buna izin verme taraftarı değildir. Ancak Yadigar ise sistemde bir çatlak yaratmanın umudu ile eklenen yeni bilgilerin topluma hatırlatılması taraftarıdır. Yadigar, Mustafa’nın çocuk sahibi olma hevesi karşısında “Tercihin bir çocuğunun olması mı yoksa çocuğuna güzel bir geleceğin bırakılması mıdır?” sorusunu sorarak ikna edecektir.

Oyun tamamıyla günümüz dünyası ve Türkiye’sinde yaşanan toplumsal olaylarla birlikte OHAL ve Ortadoğu denklemi sonrası ortaya çıkan kaos karşısında gazetelerin susturulması ve toplum yerine bireyin öncelikleri ile duyarsızlaştırılmak istenmesini konu ediniyor. Bunu yaparken politik ve siyasi söylemlerden uzak durulduğu görülen oyunda, verilmek istenen asıl mesaj başarılı bir şekilde izleyiciye yansıtılıyor. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Suruç Aileleri İnisiyatifi: 7500 TL’lik adaleti tanımıyoruz

SONRAKİ HABER

ESP: Yargı acılarımızla dalga geçiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...