09 Ocak 2017 09:10

Kıbrıs zirvesi ‘ilhak tartışması’ gölgesinde başladı

Kıbrıs müzakerelerinde kritik zirve, gazetelerde yer alan Erdoğan’ın ‘Kıbrıs’ın 82’inci il olmasını istiyor’ iddialarının gölgesinde başladı.

Paylaş

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth’ın katılacağı müzakereler başladı. 

Yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katıldığı zirvede henüz anlaşmaya varılamayan konular ve toprak paylaşımı ele alınacak. Görüşme öncesi hazırlanan plana göre, Akıncı ve Anastasiadis 11 Ocak’ta hazırladıkları haritalarını sunacak. Müzakerelerin ardından 12 Ocak'ta, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılacağı beşli konferans düzenlenecek. Konferansa BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile gerekli görülmesi halinde diğer ilgili tarafların temsilcilerinin de katılması bekleniyor. 

2017’DE REFERANDUM OLABİLİR

Türkiye’nin garantörlüğü ve Kıbrıs’taki Türk askerinin akıbetinin de belirleneceği zirveden anlaşma çıkması halinde Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyini federal bir çatı altında birleştirecek ‘Yeni Kıbrıs planı’ ortaya çıkacak. Her şeyin planladığı gibi gitmesi halinde, planın 2017’nin ilk yarısında Kıbrıslılar sandık başına gidecek. Akıncı ve Anastasiadis, kasım ayında yine İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen zirvenin istenilen sonucu vermemesinin ardından 1 Aralık’ta adada bir araya gelerek, müzakerelere devam ve ocak ayında Kıbrıs ile ilgili uluslararası bir konferans gerçekleştirme kararı almıştı. 

AKINCI’DAN 82. VİLAYET AÇIKLAMASI

Öte yandan KKTV Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelere “Erdoğan, Kıbrıs’ın Türkiye’nin 82. vilayeti olmasını istiyor” tartışmalarının gölgesinde gitti. T24 Yazarı Metin Münir’in geçtiğimiz günlerde köşesinde dile getirdiği bu iddia Kıbrıs basınında da gündem oldu. Cenevre’ye gitmeden önce açıklama yapan Akıncı ise, “Bizim ne Güney Kıbrıs’a yama, ne de TC’ye vilayet olma gibi bir siyasetimiz vardır. Öyle birşey söz konusu olamaz. Türkiye’nin 8 bin kilometrekareye yaklaşan toprağı var. Kıbrıs’ın küçük toprağına ihtiyacı olduğunu düşünmem. Türkiye’nin 81 vilayeti var 82’nciye ihtiyacı olduğunu da düşünmem. Akıncı’nın Tayfur Sökmen olma düşüncesi de yoktur, olamaz” dedi. 

ANASTASİADİS: TÜRKİYE İLK KEZ MUHATAP

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, toplantı öncesi yaptığı açıklamada “bir Avrupa devletinin ne garantör güce ne de yabancı ordulara ihtiyacı var” diyerek Türkiye’nin garantörlüğüne değindi. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anastasiadis, “Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin, genelde yurttaşlarının endişelerine saygılı olacak modern bir Avrupa devleti oluşturma ilke ve değerleri temelinde Kıbrıs sorununa bir çözüm bulma irade ve arzusuyla gayet iyi hazırlanmış olarak Cenevre’ye gidiyoruz. Dolayısıyla böyle bir devlet, ne garantörlere ne de koruyucu askerlere ihtiyacı var. Üçüncü bir ülkenin garantisine ihtiyacı olan yegâne bir ülke olarak devam edemeyiz” diyen Anastasiadis, Türk tarafından geçmişte eksik olan iyi niyet iradesinin bu kez hakkim olmasının umut etmek istediğini söyledi, “İstiladan bu yana ilk kez Türkiye özellikle güvenlik ve askerler konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin muhatabı oluyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Katliam protestosunda saldırıya uğrayan 63 kişiye dava 

SONRAKİ HABER

EÜ'de öğrenciler hocalarının ihraç edilmesini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...