09 Ocak 2017 08:21

HDP'li Erdoğmuş'a verdiği hutbeden dolayı ceza istendi

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında 'Sivil Cuma Namazı'nda verdiği hutbe nedeniyle açılan davada, savcı 5 yıl hapis istedi. 

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili ve Diyarbakır eski Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş hakkında Sur'daki “sokağa çıkma yasağı” nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerine karşı 4 Mart 2016 tarihinde merkez Yenişehir ilçesi Sümer Park’ta kıldırdığı "sivil cuma namazı"nda verdiği hutbede "örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Erdoğmuş katılmazken avukatı hazır bulundu. Yoklama ve iddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada, duruşma savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Savcı, Erdoğmuş'un hutbede söylediği, "Hemen birkaç adım ötesinde Sur ilçesinde şu anda mağdurlar var, can pazarı var, ölüm var. Mazlumlar var, tahaccür var, zülüm ve gaddarlık var. Ve bizim insanlığımız burada can çekişiyor. İnsanlık pazarı bugün Sur'da kurulmamış. İnsanlık pazarı bugün burada kuruldu ve kaybediyoruz... Biz yerimizde oturuyoruz ve Sur'da ölümler oluyor. Bizler ölümler içinde ayrımcılık yapmıyoruz. Bunlar bizim ölülerimizdir diğerleri de onların ölüleridir, bunlar dosttur, bunlar düşmandır diye ayrımcılık yapmıyoruz" şeklindeki sözleri ile PKK'nin "şiddet, cebir ve tehdit içeren yöntemlerini övdüğünü” iddia etti. Savcı, Erdoğmuş'un yaptığı bu konuşma ile “asker ve polisin Sur'da PKK'ye karşı yaptığı operasyonları gayrı meşru gösterdiği, bu konuşmadan etkilenen grubun 'Amed seninle gurur duyuyor’, ‘direne direne kazanacağız' sloganları attığını” öne sürdü. 

Erdoğmuş'un yaptığı konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeyeceğini savunan savcı, "Örgüt propagandası" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ 

Erdoğmuş'un avukatı Mehmet Emin Aktar ise dava dosyası ve mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etti. Mahkeme heyeti, davanın esası hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapılması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Erdoğmuş bu davada ifade vermediği için Ankara'da gözaltına alınmış, talimat ile ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

'Sivil Cuma Namazı'na katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında da soruşturma açılmıştı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

DBP Başkale İlçe Eş Başkanı ve yöneticisi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

33 kişinin öldüğü Suruç Katliamı’nda tek ceza 7 bin 500 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa