09 Ocak 2017 01:15

TİS’i sendikacıların eline bırakmamalıyız

Termo Teknik işçileri ile 2017 TİS görüşmelerini konuştuk.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Tekirdağ

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Termo Teknik’te sözleşme tartışmaları, Türk Metal’in ERDEMİR’de imzaladığı TİS ve Birleşik Metal-İş’in EMİS grup sözleşmeleriyle başladı. Sendikacıların henüz kendi sözleşmeleriyle ilgili bir açıklama yapmadığına dikkat çeken işçiler, geçmiş dönem sözleşmelerinde yaşanan olumsuzluklara dikkat çekerek  “Bu dönem daha cesaretli davranmamız gerekir. Bu dönem sözleşmeyi sendikanın eline bırakmamak lazım” dedi.

 

ERDEMİR VE EMİS KONUŞULUYOR

Çalışanların büyük bir çoğunluğu 11-12 yıllık işçiler oluşturuyor. “Bunlar ortalığı ayağa kaldıran işçiler” diyen bir işçi şöyle devam etti: “Fabrika içinde de tartışmaları başlattılar bu işçiler. Geçenler de ERDEMİR konuşuldu çay ocağında. ‘Türk Metal bunlarla 2 yılda bir TİS imzalayacak. Biz neden talep etmiyoruz bunu’ dedi. Sendika henüz toplusözleşme konusu açmış değil ancak işçiler kendi aralarında konuşmaya başladı. ERDEMİR konuşuluyor. ERDEMİR’de verilen ücretin MESS tarafından verilmeyeceği söyleniyor. ‘Ne yapıp edip o rakamı vermeyecek’ diyor herkes. Geçtiğimiz günler de EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında süren sözleşme görüşmelerine ilişkin Emek Partisi bir bildiri dağıttı duraklarda. Bunun üzerine otobüste EMİS sözleşmesini de konuştuk kendi aramızda. ‘Grevde olan fabrikalar var. Bizim de cesaretli davranmamız gerekir’ gibisinden konuşmalar yapılıyor.” Fabrikanın MESS grup sözleşmesi dışında olduğunu dönemde sözleşmenin daha çok tartışıldığını hatırlatan işçiler, “Eskiden sendikacı yanlış yaptığında ve fabrikaya geldiğinde ona kızarlardı. Bir anda gelip MESS’e bağlandığımızı söylediler. Yemekhanede ‘Neden MESS’e bağlandık’ diye bağırmalar çağırmalar oldu” diye konuştu.

 

SENDİKA BİZDEN HABERSİZ SÖZLEŞME İMZALADI

Önceki sözleşmede işçiler arasında greve çıkma eğilimi olduğunu ve yapılan oylamada da “grev yapılsın” kararı çıktığını aktaran işçiler, “Herkes sabah greve gelecek şekilde hazırlandı. Ancak bir de baktık ki sendika bizden habersiz gidip sözleşmeyi imzalamış” dedi. İşçiler daha önce imzalanan iki sözleşmenin de hüsrana uğrattığını hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Bir seferinde temsilci seçimi yapılmaması ve sözleşme konusunda bilgi verilmemesi nedeniyle Birleşik Metal-İş Sendikasına geçtik. Birleşik Metal-İş çoğunluğu almasına rağmen fabrika yönetiminin müdahalesi ile tekrar Çelik İş sendikasına geçtik. Bu dönem münferit sözleşme yapıldı. Geçişler esnasında fabrika yönetimi işçilere daha iyi bir sözleşme ve temsilci seçimi vaadinde bulundu ama sözleşme yine işçilerin beklentilerinin altında imzalandı. Diğer sözleşmede ise patron “Zordayız, fabrika kâr yapamadı.Ya işçi çıkaracağız ya da zam olmayacak” diyerek iyi zam vermedi o süreçte. Herkesi ölümü gösterip sıtmaya razı etti. Kimse ekmeğinde olmasın diye hepimiz buna razı olduk” diye konuştu. İşçiler bu durumların tekrarlanmaması için şu çağrıda bulundular: “Sendika bu sefer de aynı şeyi yapabilir. Bu yüzden sözleşmeyi sendikacıların eline bırakmamak lazım. Yoksa yine aynı şeyler olacak.”

 

15-20 TON MAL GEÇİYOR BİR İŞÇİNİN ÜZERİNDEN

Çalışma koşullarına da tepkili olan işçiler şunları söyledi: “1 vardiyada 1 banttan 4500 civarı petek çıkıyor. 60 kiloluk petekler. Bunları 2 işçi kaldırıyor. 6 kişi çalışıyor.  Bazı işçilerin üzerinden 15-20 ton mal geçiyor. Hattan mal geçiyor o oradan alıp başka yere veriyor.”
Fazla mesainin zorunlu olduğunu söyleyen işçiler, “Adın yazıldığında mesai kalman gerekiyor. Başka şansın yok. Kalmadığında bayram mesaisine yazmıyor seni” diye konuştu.

İŞKUR’dan sürekli fabrikaya işçi geldiğini belirten başka bir işçi şöyle konuştu: “Gelen işçiler dayanamayıp bırakıyor. Çünkü yaptığımız iş çok ağır.  4 ay deneme süreci. Daha sonra sendikaya geçiyor ve sosyal haklardan faydalanabiliyor. Asgari ücret alıyoruz. Sosyal haklar ücrete yedirilmiyor. Ayrı veriliyor. İşine gelmeyeni de işten atıyor.”

 

9 KEZ İHRACAT ŞAMPİYONU

Tekirdağ Çorlu’da bulunan Termo Teknik, uluslararası ısı devi Stelrad Radiators Group’un Türkiye ortağı ve Türkiye ile Avrupa’nın en büyük ısı sistemleri tedarikçilerindendir. Türkiye’deki yatırımı 100 milyon doların üzerinde olan Termo Teknik, yıllardır ISO 500 listesinde en büyük sanayi şirketleri arasında yer aldığı gibi, sektöründe 2005 yılından bu yana toplam 9 kez ihracat şampiyonu olarak sayısız ödüle layık görüldü.

ÖNCEKİ HABER

Mevzu işçi hakkı olunca düşmanlar ortak oluyor

SONRAKİ HABER

Yasal kılıf bulamayınca KHK’yle ihraç ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...