08 Ocak 2017 17:30

Bursa’da OHAL’de sanat söyleşisi 

Bursa’da Yeni E dergisi Editörü Hakkı Zariç ve Oyun Yazarı, Yönetmen Mirza Metin’in katılımıyla ‘OHAL’de sanat’ söyleşisi gerçekleşti. 

Paylaş

Can KAYLAN
Bursa

Bursa’da, Uludağ Genç Hayat Grubu tarafından OHAL’de Sanat söyleşisi düzenlendi. Yeni E dergisi Editörü Hakkı Zariç ve Oyun Yazarı, Yönetmen Mirza Metin’in katılımıyla gerçekleşen söyleşiye öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Söyleşide ilk sözü alan Mirza Metin, OHAL koşullarında yaşıyor olmamıza rağmen önceden beri süre gelen bir sansür ve baskının var olduğuna dikkat çekti. Günümüzde giderek yaygınlaşan performans sanatından bahseden Metin, performansçının bu yolla faşizme karşı mücadele edebileceğini, bunun bir mücadele yöntemi olduğunu belirtti.

‘KÜRT TİYATROSUNA BASKI ULUS DEVLET ANLAYIŞIYLA BİRLİKTE YOĞUNLAŞTI’

Metin konuşmasında, Kürt Tiyatrosu yapmanın ve Kürtçe oyun yazmanın zorluklarına tarihten örnekler vererek dikkat çekti. Kürt tiyatroları üzerindeki baskının Cumhuriyetin kuruluş yıllarından sonra, başka bir deyişle ulus devlet anlayışının vuku bulduğu tarihlerde yoğunlaştığını belirten Metin, “Ne yazık ki bu günümüze kadar böyle süregeldi” dedi. 2000’lerden sonra, yeni kuşak tiyatrocuların gelişiyle birlikte Kürtçe tiyatronun kendini daha geniş bir alanda var etme şansı bulduğunu belirten Metin, “Fakat günümüz açısından bundan söz etmemiz çok zor. Eskiden bize sahne verilmese de bir geri dönüş yapılıyordu, biz de hiç değilse bakın bunlar bize sahne vermedi diyebiliyorduk. Bu teşhir olayı sonucu birçok yerden sahne alma şansı bulduk. Fakat resmi geri dönüş yapma gereksiniminde bile bulunmuyorlar. Bir nevi otosansür uygulanıyor” dedi.

ZARİÇ: SANAT BASKILARA RAĞMEN KENDİNİ VAR ETMEYE DEVAM EDECEK

Yeni E Dergisi Editörü Hakkı Zariç ise, sanat-politika ilişkisine dikkat çekerek daima politikanın sanatı belli kalıplara sokmaya çalıştığını, bunun karşısında ise tarih boyunca sanatın anlatmak istediğini anlattığını belirtti. Bugün de OHAL’in ülke genelinde sanatı baskı altına almaya çalıştığını belirten Zariç, “Fakat tarihe bakarsak her dönemde sanat kendine bir gedik açarak ilerlemeyi başarmıştır. Markopaşa kapanmış, başka bir adla çıkmış, onu da kapatmışlar yine başka bir adla çıkmış”dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım: Başika'daki varlığımız keyfi değil mecburi

SONRAKİ HABER

Kış mevsiminde kedi ve köpek bakımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...