08 Ocak 2017 17:20

Yıldırım: Başika'daki varlığımız keyfi değil mecburi

Binali Yıldırım Irak dönüşü konuştu: Irak Türkiye ilişkilerinde yeni dönem başladı

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım Irak dönüşü Bağdat-Erbil temaslarının ardından açıklama yaptı.Esenboğa Havalimanı'nda basına açıklamalarda bulunan Yıldırım, Irak ile tartışmalara sebep olan Başika kapmına ilişkin olarak "Varlığımız, keyfiyetten değil, mecburiyetten kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından yeni bir dönemin başladığını söyledi. Yıldırım, “Hem Irak merkezi yönetimi hem de bölgesel Kürt yönetimi ile teröre karşı mücadelede ortak hareket kararı alındığını” söyledi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Sözlerimin başında Bağdat ve Kudüs'te meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Son aylarda Başika kampı üzerine başlayan ve kamuoyuna yansıyan Irakla ilişkilerimizde olumsuz bir durum meydana gelmişti. Bunları düzeltmek için bu toplantı fevkalade faydalı oldu. Toplantı sonrası ortak bir bildiri yayınladık."

"Ortak hedeflerimize baktığımızda terörle mücadele önde gelir. DEAŞ FETÖ PKK terör örgütlerine karşı birlikte mücadele edilmesi konusunda anlaştık. Ziyaretimizle ilişkilerimizde yeni bir dönem başlamış oldu. Başika'da bulunma sebebimizin terörle mücadeleden başka bir amacı yok. Sincar bölgesine PKK'nın konuşlanması milli güvenlik meselesidir. PKK Sincar'dan çıkacak. Bu konuda düşüncelerimizi ifaede ettik." 

‘YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI’

"Irak Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlamıştır. Bütün konuları daha yakından değerlendireceğiz. Bölgede ki terör varlıklarını engellemek için kordineli bir şekilde hareket edeceğiz. İki gün boyunca sürekli yoğun bir programla bu ziyareti tamamlamış olduk."

"Bu konudaki açıklamaları hiç bir tereddüte mahal vermeyecek şekilde yaptım. Oradaki varlığımız keyfiyetten değil mecburiyetten kaynaklanıyor. Nedir bu mecburiyet? Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesi. Askerlerimiz görevini yapmaya devam edecek. Şartlar ne zaman müsait olursa bunlar oturulup konuşulacak ve sorun dostane bir şekilde çözülmüş olacaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sur için hukuksal süreç başlatılacak

SONRAKİ HABER

Bursa’da OHAL’de sanat söyleşisi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa