07 Ocak 2017 23:28

Negri eleştirisi suç delili oldu!

Antonio Negri’nin çokluk kavramı üzerine hazırlanan doktora tezinin kapağı suç delili sayıldı.

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

KHK ile kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu Program Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Başkanı Arif Koşar’a Twitter’daki paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı. Şanlıurfa’dan bir ihbar üzerine açılan soruşturmada Koşar hakkında “Darbe yanlısı olma”, “terör örgütü propagandası”, “OHAL karşıtlığı” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiaları yer aldı. Koşar’ın Twitter’da paylaştığı ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nce kabul edilen “Sınıf tartışmaları kapsamında Antonio Negri’nin çokluk kavramı” başlıklı doktora tezinin kapağı da suç delili olarak dosyada yer aldı.

Soruşturma dosyasında delil olarak gösterilen paylaşımların önemli bir kısmı ise gazetemiz karikatüristi  Sefer Selvi’nin çizimleri ile Leman ve Penguen gibi dergilerde yer alan karikatürlerden oluşuyor. Ayrıca hükümete ve OHAL uygulamalarına yönelik eleştiriler içeren paylaşımlar bulunuyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Koşar; soruşturma dosyasının ciddiyetten uzak olduğunu ama “içinden geçtiğimiz dönemde ceza almak ya da tutuklama için pek de ciddiyete ihtiyaç duyulmadığını” söyledi. Koşar “İmparatorluk, Çokluk, Ortak Zenginlik gibi dünyaca ünlü kitapların yazarı İtalyan düşünür Antonio Negri’nin çokluk kavramını eleştirisini kapsayan doktora tezinin kapağı bile suç unsuru olarak görülüp dosyaya konulmuş. Buradan sol bir düşünür olan Negri’nin ‘çokluk’u ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘teklik’ vurgusu mu karıştırdılar, bilemiyorum. Zaten dosyadan akıl ve mantıkla bir sonuç çıkarmak mümkün değil” diye konuştu.

OHAL'E KARŞI OLMAK SUÇ MU?

Koşar ayrıca şunları söyledi: “Suçlamalar arasında OHAL’e karşı olmak da var. OHAL’e karşı çıkmanın, OHAL uygulamalarını eleştirmenin suç olduğunu ilan eden bir KHK çıktı da biz mi duymadık. OHAL’i, baskı rejimini milyonlarca insanın yaptığı gibi elbette eleştiriyoruz. Dosyada FETÖ ile bağlantılan dırılıp gözaltına alınan ve Cemaatle en ufak bir alakası bile olmayan, tersine Cemaate karşı mücadele eden bir akademisyen arkadaşımızla dayanışma paylaşımı da yer alıyor. Cemaatle AKP’nin milyonda biri kadar bile bağlantısı olmayan ve bu bahaneyle ihraç edilen akademisyenlerle elbette dayanışacağız.”

AVCI: YAŞAM VE DÜŞÜNCE TARZINA MÜDAHALE

Koşar’ın ve aynı zamanda kapatılan Hayatın Sesi Televizyonu’nun avukatı Devrim Avcı da soruşturmayla ilgili şunları söyledi: “Çalakalem hazırlanmış bir soruşturma olduğu dosya içerisindeki konulardan belli. Bilimsel bir tez kapağının delil olarak konulması, gerçekten garip bir durum. OHAL karşıtı paylaşımda bulunmanın dosyaya alınması, sen bu konuda düşünemezsin, yazamazsın anlamına geliyor. Gündemde yaşam tarzı tartışmaları var, işte bu tam da hiçbir hakaret vb. içermediği halde insanların yaşam ve düşünce tarzına müdahale anlamına geliyor. İktidar gibi düşünmezsen suç unsuru oluyor. Mesela terör propagandası deniliyor. Hiçbir somut gösterge yok, hangi örgüt, hangi terör? Karikatürlerin hepsi mizah dergilerinden ve gazetelerden. Mizaha karşı hâlâ büyük bir tahammülsüzlüğün olduğu görülüyor. Ayrıca soruşturma ihbarla açılmış. Bu da moda oldu. İnsanlar hakkında hemen soruşturma açmanın, çalakalem soruşturma dosyası hazırlamanın yolu oldu. Vatandaşlar arasında da ihbarcılığın, kendine ait olmayanı hemen cezalandırmanın bir yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Hayatın Sesi Televizyonuyla ilgili soruşturma da böyle başladı. Kişi hak ve güvenliğinin kapsamı daralıyor. Paylaşımların tamamı ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamındadır. Bunu kendileri de biliyor.”

ÖNCEKİ HABER

İşçinin 1 yıllık maaşını yönetici 5 günde alıyor

SONRAKİ HABER

Metin de Ahmet de mazlumların derdini anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa