07 Ocak 2017 22:25

İşçinin 1 yıllık maaşını yönetici 5 günde alıyor

İngiltere’de işçi ile yönetici arasındaki maaş farkı 129, işçi ile patron arasındaki gelir farkı 401 kata ulaştı.

Paylaş

Orhan DİL
Londra

Zengin ve yoksul arasındaki uçurumun 1930 yılından bu yana, en yüksek seviyesine çıktığı İngiltere’de, çalışanlar ve yöneticilerin maaşları arasındaki uçurum da giderek derinleşiyor. Bugün artık bir yöneticinin 4.5 günde kazandığı maaş, ortalama bir işçinin 1 yıllık maaşına denk.

ŞİŞMAN KEDİLER SEMİRMİŞ!

İngiltere’de çalışanların ortalama maaşları ile yönetici kademesinde olan bürokratların ortalama maaşları arasındaki fark 129 kat olarak açıklandı. Ülkede yüksek maaş alan bürokratları tanımlamak için kullanan “şişman kedi” metaforuna atıfta bulunan düşünce kuruluşu Hig Pay Merkezi, 4 Ocak Çarşamba gününü ‘Şişman Kedi Çarşambası’ olarak adlandırdı.

Merkez, ‘saat ücreti’ ortalama 1000 sterlin (yaklaşık 3800 TL) olan bir yöneticinin, vasıflı bir işçinin yıllık ortalama maaşına denk gelen 28 bin sterline eşit bir kazancı, yılın dördüncü günü olan çarşamba öğlen saatlerinde ulaşacağına dikkat çekti.

Gelir adaletsizliğinin geldiği boyutu bir kez daha kamuoyunun gündemine taşıyan Hig Pay Merkezi, Başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada herkes için çalışan bir ekonomi yaratacağı sözü veren Theresa May’e verdiği söz için adım atması çağrısı yaptı.

MAAŞLAR 9 YIL ÖNCENİN SEVİYESİNDE

İngiltere’deki gelir eşitsizliğini çarpıcı bir biçimde ortaya koyan bu rakamları çalışanlarda moral bozukluğu yaratmak için değil, devam eden bir soruna dikkat çekmek ve çalışanların hak ettikleri payı almalarını sağlamak için yayınlayan High Pay Merkez’e sendikalar da destek veriyor.

İngiltere Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Frances O’Grady, Başbakan May’e çalışanlara sahip çıkacağına dair sözünü hatırlatarak, “Çalışanların yarattıkları gelirden eşit pay almayı hak ettiklerini” ifade etti. O’Grady, mevcut durumu ‘tepedeki yöneticilerin maaşları roket hızıyla artarken, çalışanların maaşları 9 yıl öncesinin de gerisine düştü’ sözleri ile ifade etti.  

İŞÇİ İLE PATRON ARASINDAKİ FARK 401 KAT!

Gelir eşitsizliğine karşı kampanya yürüten Equality (Eşitlik) Vakfı’da gelir eşitsizliğindeki uçurumun sadece vasıfsız çalışanlar arasında değil tüm meslek gruplarını kapsadığını rakamlarla ortaya koydu. 2015 yılı verilerini kullanan Vakıf, Londra Borsası’nda en çok hisseye sahip 100 şirketin yöneticilerinin ortalama maaşı ile asgari ücretle çalışan bir işçinin ücretleri arasındaki farkın 401 kat, ve yine hemşire maaşının 172 ve öğretmen maaşının 145 katı olduğuna da dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Kamyon kasasındaki tekstil işçileri

SONRAKİ HABER

Negri eleştirisi suç delili oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...