07 Ocak 2017 14:35

Gece vardiyasının zararları saymakla bitmiyor!

Gece vardiyası sürekli uykusuzluğa ve yorgunluğa yol açıyor. Vardiyalı çalışanlar için uyku önerileri

Paylaş

* Normal koşullarda bir kişinin günde 6-9 saat uyuması gerekir. Vardiyalı çalışanların en sık sorunu da, uyku düzeninde meydana gelen bozukluklar ve uyumada karşılaşılan güçlükler. Vardiyalı çalışanların yüzde 70’i uykuya dalmada zorluk çekiyor.

  • Araştırmalara göre vardiyalı çalışanlar, daha kolay uykuya dalmak için daha sık alkol kullanıyorlar, çok fazla sigara tüketiyorlar, çalışırken uyanık olmak ve sürekli zinde kalmak için daha çok kafeinli ürünler tüketiyorlar.
  • Vardiyalı çalışma sonucu ortaya çıkan yeterli uyuyamama nedeniyle, kronik stres, sürekli anksiyete veya depresyon artarken, tetikte olma halinin azalması söz konusu.
  • Geceleri çalışan kişiler çoğu kez yorgunluk ve uyuklama durumundan yakınırlar. Uyuklama durumu sabaha karşı saatlerde (05.00-07.00 arası) en fazla hissedilir. Gece çalışanların dörtte biri de uyuklama ile mücadele ettiklerini söylüyor. Bu nedenle iş kazaları artıyor ve sonuçları daha ağır oluyor.
  • Araştırmalar, gece çalışanlarda koroner kalp hastalığı riskinin, gündüz çalışanlara göre neredeyse iki kat arttığını gösteriyor.
  • Vardiyalı çalışanlar hazımsızlık, karında gerginlik ve ağrı, mide gazı, ishal veya kabızlık sorunlarını daha çok yaşar.
  • Gece vardiyalarında çalışan kadınlarda gündüz vardiyalarında çalışanlara oranla meme kanserine yakalanma riski yüzde 60 daha fazla. Meme kanserine yakalanma riskindeki bu artış melatonin hormonunun yetersiz üretiminden kaynaklanıyor. Melatonin hormonu, başlıca gece uykusu sırasında üretilir.
  • Sanayide gece vardiyalarında çalışan kadın işçiler düzensiz adet döngüleri ve adet ağrılarından daha çok muzdarip oluyorlar.
  • Gece vardiyası çalışanları güneş ışığından az yararlandığı için D vitamini eksikliği de oluşuyor.

UYKU ÖNERİLERİ

- Eğer vardiyalı çalışıyorsanız, gündüz saatlerinde uyuduğunuz odayı karanlık hale getirmeniz çok önemli. Uyumadan hemen önce bir şeyler yiyip içmeyin; hele ki çay kahve asla! İlla bir şey içecekseniz ayran için, kefir için. Ayrıca bal ile tatlandırarak içeceğiniz adaçayı sinirlerinizi yumuşatır, gerilen kasları gevşetir.

- Kulaklarınızı bir pamuk yardımıyla tıkayabilirsiniz.

- Yatak odanızın ısısını gündüz saatlerinde vücudunuzun ısısının artacağını düşünerek ayarlayın. İdeal olan 20-22 derecedir.

- Uyurken sol tarafa dönmek ve bacak arasına yastık koyarak uyumak sırt bölgesine baskıyı azaltarak uyumayı kolaylaştırabilir.

  • İşten sabah çıkınca koyu güneş gözlüğü takın, aydınlıkta olabildiğince az kalıp, bir an önce yatağınıza ulaşmaya çalışın.

* Dr. Demet Diner’in dergimizin Eylül 2016 sayısında yer alan ‘Çözümü doktor reçetesinde olmayan hastalık: Vardiyalı çalışma’ başlıklı yazısından özetlenmiştir. 

ÖNCEKİ HABER

Ölen Akdeniz Foku sahile bulundu

SONRAKİ HABER

Ev işçisi kadınlar: Bizimkisi iş değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...