07 Ocak 2017 13:45

Kadınların 2017 dilekleri: İş, barış ve can güvenliği

Sincan'da yaşayan kadınlar 2017 için dileklerini ve umutlarını Ekmek Gül'e anlattı...

Paylaş

Deniz Mine ÖZTÜRK

Sincan Ertuğrulgazi Mahallesinde bir markette kadınlara 2017’den beklentilerini sorduk. Kadınlar, giderek daha güvensiz hale gelen ülkemizde her şeyden önce savaş ortamının ve ölümlerin son bulması isteklerini dile getiriyor. İşsizlere iş, ücretlere zam bekleyen kadınların en önemli taleplerinden biri de elbette kadın cinayetlerinin durdurulması.

Ev hanımı Ayşe, Sincan Organizede asgari ücretle çalışan eşinin aldığının geçinmeye yetmediğini belirterek, ekonomik sıkıntılar yüzünden aile ilişkilerinin bozulduğundan yakınıyor: “Ben çalışamıyorum, çünkü kızımı ve oğlumu emanet edeceğim kimse yok. Tek maaş yetmiyor. Allahtan kiracı değiliz. Allah kirada oturanlara yardım etsin, çok zor.”

Nuray da çalışmıyor, onun eşi ise bankacı. “Terör ve ölüm olmasın barış olsun” diyor, “Tek maaşla zor geçiniyoruz, iyi ki kiracı değiliz. Kızım hukuk mezunu. Onun için iş istiyorum. Kısacası barış ve iş istiyorum.”

Sevim’in isteği sağlık, huzur ve barış. “Ana kuzuları ölüyor. Ana baba çoluk çocuk geride kalıyor. İçimiz kan ağlıyor” diye konuşuyor.

İki çocuk annesi Canan, eğitim sisteminden dertli. “Okula giden çocuklarımız var, eğitim sistemi her yıl değişiyor, bu sistem düzeltilmeli” diyor.

Elif özel bir şirkette finansman sorumlusu, Esra, işsiz ve ikinci üniversiteyi okumak istiyor. Elif’in, 2017’den beklentisi maaşların yükselmesi, tatillerin artması. Esra da evlenmeyi ya da ikinci üniversite okumayı düşünüyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI: HAKARET

Eşi emekli olan Zeliha, emekli maaşına ise yüzde 3 zam gelmesinden şikayetçi: “Tek maaşla geçinmeye çalışıyoruz, evde battaniyeye sarılıp oturuyoruz, doğalgaz çok pahalı yakamıyoruz. Emekliye 30 lira zam neye yeter.”

Dört çocuk annesi Nuriye, evde çocuk bakarak geçimini sağlıyor, “Evde emeklimiz var, çalışan var, ama evimiz kira, yetmiyor. Asgari ücrete yapılacak zammı duydum. Kötü konuşturacaksınız beni. Şimdi alsınlar o parayı, ne yapıyorlarsa yapsınlar. Hakaret bu!” diyor.

GENÇLERİN HESABINI KİM VERECEK?

Saliha, Ayla ve Emine kadınların ve gençlerin öldürülmediği bir 2017 istiyor. Ortak dilekleri şöyle: “Bu savaşlar bitsin, çözüm istiyoruz. Öldürülen gençlerin hesabını kim verecek? Hiç güzel bir ortamda değiliz. Barış ve kardeşlik istiyoruz. Korku içindeyiz, gençler biraz geç kalsa aklımız onlarda kalıyor. Gençlerimize iş istiyoruz. Üniversite okuyup evde bekliyorlar...”

ÖNCEKİ HABER

İşe iade eylemi yapan öğretmen yine gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

CHP'li Yüksel: Esad'ın anayasasının aynısı getiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...