07 Ocak 2017 09:49

İHD'den 'OHAL'e hayır' eylemi

İHD İstanbul Şubesi, OHAL'in 3 ay daha uzatılmasına tepki göstermek için Galatasaray Meydanı'nda eylem yaptı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 3 ay daha uzatılan OHAL'in kaldırılması için açıklama yaptı. Açıklamada OHAL'in demokrasinin reddi ve savaş politikası uygulaması olduğu söylenerek, "Türkiye toplumunun ihtiyacı barış ve demokrasi talebinin vücut bulacağı bir demokratik rejimdir" denildi.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasında "Savaşa, zulme karşı barış ve direniş" pankartı açıldı. "OHAL'e hayır! OHAL kaldırılmalıdır" talebiyle yapılan açıklamayı İHD'den Ayşe Panuş okudu. Panuş, İHD olarak, darbe teşebbüsünde bulunanların, işledikleri suçlar nedeniyle, insan hakları hukuku ilkeleri dahilinde soruşturulmaları, kovuşturulmaları ve yargılanmalarını doğal karşıladıklarını ifade etti. TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin darbeciler ve arkasındaki örgütle mücadele etmek için hükümete yardım edeceklerini açıkladıklarını söyleyen Panuş, buna rağmen OHAL ilan edilmesinin karşı darbe  pratiği olduğunu ifade etti.

'DEVLET, DESPOTİZM TARZINDA YENİDEN YAPILANDIRILMAK İSTENİYOR'

OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler'in ( KHK) pek çok insan hak ve özgürlüklerinin ihlali sonucunu doğurduğuna dikkat çeken Panuş, "15 Temmuz sonrasında gözaltında ve cezaevlerinde 20 civarında insan yaşamını yitirdi. Çok sayıda insan işkence ve onur kırıcı muameleye tabi tuttuldu. 41 bin kişi tutuklandı, kamuda 122 bin kişi hakkında işlem başlatıldı, 87 bin kişi ihraç edildi, 35 bin kişi açığa alındı, 177 medya kuruluşu kapatıldı, 10 bine yakın gazeteci ve medya çalışanı işsiz kaldı, 144 gazeteci tutuklandı, 53 belediyeye kayyım atandı. HDP eş başkanları dahil 12 milletvekili, binlerce il ve ilçe yönetici ve üyesi tutuklandı. 3 bin 750 sosyal medya kullanıcısı hakkında işlem yapıldı. Bin 656 kişi tutuklandı, 10 bin kişinin dosyası inceleniyor. Markalara, fabrikalara, çeşitli şirketlere el konuldu, bin 500'den fazla dernek, 15 üniversite, çok sayıda sendika kapatıldı." dedi.

Panuş, İHD olarak OHAL'e karşı olmalarının sebebini ise şöyle açıkladı: "Çünkü OHAL hukuksuzluk, keyfilik, insan hakları ve özgürlüklerinin kullanılamaması, korunamaması, pratikte yasama organının devre dışı bırakılması, ihlaller söz konusu olduğunda yargısal korumanın ve hukukun üstünlüğü ilkesinin rafa kaldırılması, yasaklar rejimine dönüş demektir. Oysa Türkiye'nin ihtiyacı özgürlükler rejimi, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerinin tanınması, kullanılması, korunması ve geliştirilmesidir. OHAL demokrasinin reddi ve savaş politikası uygulamasıdır. Türkiye toplumunun ihtiyacı barış ve demokrasi talebinin vücut bulacağı bir demokratik rejimdir."

OHAL rejiminde devletin despotizm tarzında yeniden yapılandırılmak istendiğini kaydeden Panuş, anayasa değişiklerinin OHAL şartlarında gündeme getirilmesinin bunun kanıtı olduğunu söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10. Çukurova Kitap Fuarı açıldı

SONRAKİ HABER

Adana Baro Başkanı Küçük, Göktepe'yi unutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...